На мястото, където беше Двойната къща на Митови на булевард "Васил Левски" № 19 в столицата, в момента кипи усилена строителна дейност. На площ, колкото е целият двор се изливат основите на нова постройка, а бетоновозите и бетон-помпата са преградили повече от половината булевард.

Вижте снимки >>

Двойната къща на Митови бе съборена в края на април 2017-а година, въпреки готвени протести за спасяването й. Това стана възможно след като половин година по-рано Министерството на културата сваля нейния статут на паметник на културата.

Последва задочна размяна на мнения за законността на събарянето. Министърът на културата Боил Банов и собственикът на имота бизнесменът Кирил Киров, известен като Киро Японеца, в свои интервюта пред медиите заставанаха на различни позиции за бъдещето на парцела в центъра на София. В крайна сметка се стигна до компромис и Киров "поел ангажимент" да възстанови сградата в нейния оригинален вид, което не личи от започналите строителни работи.

Историята на сградата

Двойната къща е построена през 1907 г. по проект на архитект Георги Тодоров за семейството му. Състояла се е от две самостоятелни жилища, които са били долепени едно до друго. Всяко от тях се е имало по четири големи стаи, стая за слугите, кухня, баня и тоалетна.

След 1944 г. къщата се превръща в квартира за различни гости по партийна линия. Постепенно започва нейното занемаряване. През 1976-а сградата получава временен статут на паметник на културата "за сведение". По-късно тя става дом и за бездомни хора, които непрекъснато се настаняват в нея въпреки опитите на полицията да ги прокуди. А едното крило дори е унищожено от пожар.

Къщата неколкратно е препродавана. През 2005-а година е придобита от фирма на Кирил Киров - Японеца. Както той пояснява в свое интервю, за нея са платени 680 000 евро по банков път. С това е поставено и началото на края за паметника на културата.