Столичният общински съвет прие днес актуализацията на бюджета на София за 2020 г., която се налага вследствие на пандемията с COVID-19.

Приходната част на бюджета се намалява с близо 18 млн. лв., което съответно се отразява и на разходната част, съобщи БТА. 

По думите на Дончо Барбалов, зам.-кмет по финанси и вносител на доклада, промените предвиждат 5 млн. лв. допълнително за текуща дейност на градския транспорт; 1,2 млн. лева допълнително за осветление на улици и площади; 1 млн. лв. за разширение на локално платно на Околовръстния път.

В Капиталовата програма на Столичната община се включват и нови обекти, които се финансират със средства, отпуснати допълнително от държавния бюджет като например изграждане на детска градина за пет групи в район "Люлин", както и изграждане на нова детска градина - филиал на ДГ 116 за четири градински и една яслена група в район "Витоша" за 593 470 лв. С актуализацията на бюджета ще бъде възможно разширението на 119-та детска градина 119 в район "Възраждане"; ремонт и реконструкция на сградата и дворното пространство на детската градина "Магнолия", район "Средец" за 91 361 лв; както и ремонт и реконструкция на детски градини в районите "Слатина", "Лозенец", "Искър", и "Кремиковци".

Според Георги Георгиев, председател на комисията по финанси в СОС кризата с коронавируса налага промяна на бюджета. При драстичен спад в приходите заради коронавируса, трябва да вземем адекватни мерки за финансовото здраве на общината, заяви той по време на дебатите. Затова увеличихме вместо исканите 4, с 5 млн. лева парите за градския транспорт - за да осигурим на гражданите редовен градски транспорт, без да намаляваме курсовете заради икономии на средства. Така ще гарантираме спокойствието на хората и достъпа до работните им места и домовете им, при спазване на всички мерки за безопасност, отбеляза Георгиев.