Столичен булевард минава през църква. Това предвижда проект за регулация, качен официално на страницата на столичното направление "Архитектура и градосутройство".

Храм "Св. Пантелеймон" се намира на столичния булевард "Цар Борис III". Заради предвиденото разширяване се оказва, че части от храма би трябвало да станат тротоар.

Оцветеното в червено на картата са зоните, които би следвало да се застроят. Така тротоар с широчина около един метър би следвало да навлезе директно в олтара. От лявата страна на храма пък навлиза друг тротоар - този път с широчина около половин метър.

Снимка: bTV

Официално публикуваният нов план за регулация е на етап "обявяване". Сигнал за притеснителното разширение бе подаден от отец Димитър.

"Когато се вгледах в детайлите на идейния проект, видях, че според него трябва да навлязат в храма. Това ме притесни, защото означава да се наруши целостта на сградата. Първо помислих, че това е някаква шега и грешка. Архитектурата обаче е точна наука и проектантите много сериозно са сгрешили", разказа в "Тази сутрин" по bTV отец Димитър.

 Той е подал сигнал в общината на 13 април и получил отговор едва вчера.

Снимка: bTV

"Проектната регулационна линия е било предвидено да навлезе около 1 метър в застрояването на храма. Това е техническа грешка. При един такъв сложен проект винаги е възможно да се допусне пропуск. Предполагам, че грешката е дошла от това, че храмът е на самата регулация и може би графично, защото няма обичайната форма на храм", обясни арх. Бойка Къдрева от дирекция "Архитектура и градоустройство" в Столична община.

По думите й грешката е поправена и регулационната линия е дръпната там, където е било предишното й място - до оградата на храма.

 

Според отец Димитър обаче това разширение и трафикът, който ще се образува, ще доведе до увеличаване на вибрациите, което може да създаде проблеми на сградата, която е стара.

По думите на архитект Атанас Динев в колектива не участват архитекти, не е имало и обществено обсъждане за това разширение.

"Всичката тази бързина водят до пропуски като тези", коментира той.

Архитект Динев допълни, че не е предвидено да има и велоалея, каквото намерение е имало в началото. Хората в квартала са установили и много други пропуски в разширението на булеварда, за което са изпрати възражения.