Националната екоинициатива "Стара хартия за нова книга" ще се състои за седма поредна година в София в навечерието на първия учебен ден. Събитието, което обединява грижата за природата и любовта към четенето, започва на 15 септември от 10.00 часа и ще продължи до 19.00 часа пред Книжен център "Гринуич", съобщиха организаторите.

Регламентът на "Стара хартия за нова книга" гласи, че всяко дете, което с помощта на възрастен предаде 5 кг хартия за рециклиране, ще получи книжка подарък. Децата, донесли допълнителни 5 кг хартия, ще получат втора книжка на екотематика, уточняват организаторите.

Малките таланти от "Бон-Бон" ще поставят началото на празника с откъс от новия си хитов мюзикъл "Алиса в Огледалния свят". Актьорите от Столичния куклен театър също ще се включат в събитието с образователния куклен спектакъл "Пази детето". Сценичната програма ще завърши с артистите от Voice academy, единственото по рода си музикално училище в България с професионална програма за обучение и развитие на млади таланти.

Още забавления и игри очакват децата извън сцената. Специална викторина ще ги срещне с талисманите на тазгодишната кампания - детективите Агата и Лари, герои от популярна поредица на Стийв Стивънсън. За да запечатат доброто настроение, всички, предали старата си хартия, ще могат да си направят снимка за спомен в детективска фотобудка.

След 14.00 чaса децата, които обичат да рисуват, ще имат възможността да участват в конкурса за екорисунка "Зелена София". Героите от "Непознатото дете" от Е. Т. А. Хофман ще са част от работилницата на фондация "Светът на Мария", в която малките ще могат да си изработят свои собствени тематични значки.

"Стара хартия за нова книга" отново се състои в рамките на Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. Кампанията е организирана от "ЕКОПАК България" и Книжен център "Гринуич" и традиционно се провежда под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова.

Кампанията вече премина през градовете Бургас и Хасково, а след София инициативата ще се състои в още две големи общини - в Русе на 28 септември и за първи във Велико Търново на 29 септември.