Столичният общински съвет /СОС/ на извънредна сесия днес отхвърли предложение на общинския съветник Борис Бонев за изслушване на кмета Йорданка Фандъкова относно назначението на Ивайло Иванов за директор на Столичния инспекторат.

Днес СОС заседава извънредно с единствена точка в дневния ред за възлагане на "Топлофикация София" ЕАД да проведе преговори с цел компенсиране на увеличените разходи на дружеството вследствие на значителния ръст на цените на природния газ и въглеродните емисии през 2021 г.

Борис Бонев посочи в мотивите си, че става въпрос за скандално назначение на човек, отстранен като главен секретар на МВР заради съмнения в съучастие в насилието срещу протестиращи под колоните на Министерския съвет на антиправителствените протести през миналата година. "Този човек беше назначен задкулисно, без публичен конкурс и без програма за реформа на тази изцяло неработеща структура на общината", посочи Бонев. Да се назначи човек, който е до такава степен компроментиран публично, няма никаква връзка със СО, на тъмно, без програма, за мен е много сериозен проблем, заяви Бонев. Той предложи Фандъкова да дойде в СОС и даде своите аргументи защо е избрала именно Ивайло Иванов и нека общинските съветници и обществото преценят дали това е нейно назначение или е просто параван, каза общинският съветник.

Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ в СОС, каза, че става въпрос за назначение, което кметът на София прави, в структура, подчинена директно на кмета. Вие давате тук картина, свързана с ваши виждания за това как и какво трябва да се прави, но ние имаме правилник, който определя какви въпроси се разглеждат в СОС. Не приемам подобен въпрос да бъде тема на заседанието на общинския съвет, посочи Едрева.

От групата на "Демократична България" /ДБ/ се обявиха против назначението на Ивайло Иванов за директор на Столичния инспекторат и го определиха като "върховна наглост и безобразна демонстрация на зависимостите на Йорданка Фандъкова от своя опозорен лидер". По своето безочие то граничи с назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. ОТ ДБ апелираха това назначение да бъде отменено незабавно, а "София да бъде освободена мигновенно от примката на мракобесното управление на ГЕРБ". От ДБ поискаха и оставката на кмета Фандъкова "като безмълвен проводник на прищевките на Борисов".