Общият размер на бюджета на Столичната община за 2021 г. е 1,884 млрд. лв. От тях 1,375 млрд. лв. са средствата за текущи дейности, в това число и държавно делегираните дейности. Това съобщи на пресконференция при представяне на проектобюджета кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА.

Общо 509 млн. лв. е размерът на капиталовата програма на София. Над 50 процента от тях са безвъзмездните средства, привлечени по европейските програми. Стратегически цели и стратегическа инфраструктура - това отличава бюджета на София за 2021 г., посочи кметът.

По думите на кмета бюджетът за тази година е фокусиран върху постигането на три стратегически цели.

Какво се променя в инфраструктурата

Първата цел е изграждане на стратегическа инфраструктура на София без да се намаляват, а увеличавайки спрямо 2020 г. средствата за ремонти в кварталите, подчерта Фандъкова. 140 млн. лв. са предвидени за транспортна инфраструктура и реконструкция на трамваен релсов път. В списъка с обекти е изграждането на нови булеварди - разширението на бул. "Тодор Каблешков", бул. "Филип Кутев", Източната тангента, "Ломско шосе", ул. "Опълченска", които са част от вътрешните рингове на града. По думите на кмета с тях София ще има нова транспортна схема с над една трета разтоварен трафик през центъра на града.

На второ място в бюджета за транспортна инфраструктура се предлагат ключови основни ремонти и реконструкции на различни булеварди и улици в града. Най-голямата реконструкция, която ще започне през тази година това е трамвайното трасе на бул. "Цар Борис Трети", от Съдебната палата до "Княжево". Стойността на проекта е над 30 млн. лв. Средствата са осигурени по ОП "Региони в растеж", информира столичният кмет.

На трето място в бюджета за транспортна инфраструктура - 50 млн. лв. са предвидени за ремонти в кварталите и за пътна безопасност. Кметът Фандъкова припомни, че намалените приходи през 2020 г. наложиха актуализация на бюджета, с която бяха намалени със 7 млн. лв. средствата за текущите ремонти в града. Сега възстановяваме намалените средства и ги връщаме в бюджета като 10 млн. лв. да бъдат предоставени директно на районните кметове за тази дейност, подчерта Фандъкова.

През тази година Столичната община ще инвестира в подземна инфраструктура. Започва изпълнението на първата част от проекта за изграждане на канализация по ОП "Околна среда". Заложени са пречиствателната станция в Кубратово и ВиК инфраструктура в районите Витоша, Лозенец, Овча купел, Сердика и Банкя. Общо над 30 млн. лв. са планирани за изграждане на ВиК инфраструктура като 10 млн. лв. от тях са осигурени от държавата за връзката между двата водопровода - Рилския водопровод и водопровода от язовир Искър. Тези средства бяха договорени между столичния кмет и правителството във връзка с помощта, която Столичната община оказа при безводието в Перник.

Ще има ли повече места в детските градини и ясли

Втората стратегическа цел на бюджета за 2021 г., която трябва да бъде постигната в кратък срок, е осигуряване на места в детските градини за всички деца от 3 до 6 годишна възраст, каза кметът. В бюджета са предвидени 65,7 млн. лв. за изграждане, разширение и основни ремонти на детски градини, ясли и училища. 45 са конкретните обекти за нови сгради и разширение на ясли в 23 района на София. С тях очакванията са, че през тази и следващата година е да бъдат отворени общо 185 нови групи, информира Фандъкова. Тя каза, че 1,6 млн. лв. са за проектиране на 16 нови сгради на детски градини, които да бъдат включени в строителната програма за следващата година. Средствата ще бъдат предоставени на районните кметове, за да правят своите проекти.

Над 6 млн.лв. инвестира Столичната община в изграждането на нови училищни корпуси и основни ремонти на седем училища. 1,5 млн. лв. са предвидени за изграждане на модерни училищни тоалетни по програмата "София Избира".

Какво предвижда за очистване на въздуха

Като трети стратегически приоритет в бюджета на Столичната община кметът открои подобряването на качеството на въздуха и чистотата на града. Общият размер на капиталовите инвестиции, които се отразяват директно на качеството на въздуха е около 200 млн. лв. В тях се включва подмяна на старите печки, инвестиции в метрото, в електротранспорта, станции и системи за въздуха. Увеличават се средствата за миене, както и за нови паркове. През тази година стартира големият проект за подмяна на старите печки на дърва и въглища с нови екологични уреди за отопление. Предвидените средства са малко над 12 млн. лв.

Увеличават се средствата за миене, както и площите се увеличават с 24 процента. Планирана е програма за премахване на т.нар. кални точки в кварталите, които са източник на прах и кал. Бюджетът по тази програма е над 1 млн. лв., информира Фандъкова.

По думите й общо 172,5 млн. лв. са предвидени за довършване на първите участъци от третата линия на метрото, за нови метровлакове, основен ремонт на стари метровлакове, както и доставката на 25 нови трамвая, 82 електробуса и 30 тролея. Средствата за тези превозни средства са безвъзмездни и защитени по ОП "Околна среда" с цел подобряване на качеството на въздуха, а 18,6 млн. лв. са собствени средства на общината. Предвижда се разширяване на метрото към Подуяне и Слатина.

Общо 4,6 млн. лв. са за инвестиции за основни градски паркове. 11,8 млн. лв. са предвидени за рекултивация на старите депа и подготовка на завод за едрогабаритни отпадъци. Целта е да се преработват строителни отпадъци и да получаваме материали, които повторно да се използват за строителство.

Какво попада в графа "Други мерки"

Столичният кмет определи като акцент в бюджета за тази година увеличаването на инвестициите за уличното осветление. Те възлизат на над 6,2 млн.лв., което е с близо 4,7 млн.лв. повече спрямо актуализирания бюджет за 2020 г. С изграждането на ново енергоспестяващо улично осветлените в последните седем години Столичната община е спестила 5 млн.лв. от разходите за електричество и поддръжка, подчерта столичният кмет.

Общо 8 млн.лв. повече от миналата година са предвидени за поддръжката и дейностите в общинското здравеопазване, както и 16 млн.лв. повече за социални дейности. Това са средства, осигурени през държавния бюджет, отбеляза кметът.

В областта на културата Фандъкова открои завършването през тази година на два много важни обекта - реконструкцията на минералната баня в Банкя и Топлоцентралата на НДК, т.е. новият център за съвременно изкуство. Двата обекта, чието изпълнение ще започне през тази година са реставрацията на минералната баня в Овча Купел и Късно античния мавзолей в Южния парк. Общо 10,6 млн. лв. са средствата, които общината инвестира в културна инфраструктура.

Общо 4,6 млн. лв. са предвидени за новия сектор дигитализация. Първата голяма система, която предстои да бъде завършена, е системата за записване на учениците в първи клас, каза още Фандъкова.