София предлага три сгради за седалище на Европейския орган по труда - това става ясно от оповестените днес предложения на четирите столици от ЕС, които кандидатстват за новата европейска агенция.

Две от тях се намират на булевард "Цариградско шосе", а третата е на бул. "Брюксел" - до летището. И трите сгради отговарят на стандартите за клас "А", като първата е вдъхновена от наклонената кула в Пиза. 

Снимка: Елипс център

Конкуренти на София в съревнованието са Никозия, Рига и Братислава. София е готова да предостави избраното място от началото на следващата година или по-рано.

Правителството ни предлага да покрие наема за първите 18 месеца на агенцията. Изтъква се още, че цените на наемите в София са изключително конкурентни. В социалното министерство ще бъде създаден специален екип, който ще помага на еврочиновниците да си наемат жилища, с места в детските градини и училища за децата им, както и във всички други проблеми по настаняването им. 

На 42 страници се изтъкват още предимствата на сградите, всяка от които има и хотелска част, както и доброто качество на живот, здравеопазване, транспорт и възможности за работа и образование на София. Изтъква се богатият културен живот на столицата и близостта й до ски и спа курорти.  Сред достойнствата на София се посочва добрият градски транспорт като една страница е посветена на метрото и се споменава за наличието на електрически автомобили за споделено ползване.

Никозия е единствената столица, която приема безплатно Европейския орган по труда, но за сметка на това дава оферта само за една сграда, която се намира на магистралата за Ларнака и в нея агенцията ще бъде единствен наемател.

 

Латвия предлага също три локации в Рига, които обаче все още не са завършени.

Словакия залага на новопостроена офис сграда, която се намира в район с много кафенета, магазини, болници и училища. Тя е енергийно ефективна и разполага с пропускателна система, която разчита номерата на колите. Автобусната гара е на 1 минута от нея, а Виена е едва на 40 минути от Братислава.

Очаква се Европейската комисия да направи оценка на предложенията до края на седмицата, а победителят да бъде обявен на 13-ти юни след гласуване в Комитета на постоянните представители в ЕС.

В началото на март представителите на страните членки постигнаха съгласие по критериите, по които ще се оценяват кандидатурите - географски баланс, наличност на работни места, достъпност, училища за децата на служителите, достъп до пазара на труда, социална сигурност и медицинско обслужване за съпрузите и децата на служителите.

Преди две години България кандидатства за седалище на Европейската агенция по лекарствата - ЕМА, и остана на последната 19-а позиция в класирането на ЕК.