София се класира на седмо място от 18 града в конкурса на Европейската комисия за "зелени" градове, съобщиха от Столичната община.

В класацията на Европейската комисия за зелени градове София взима първо място в категориите "Качество на въздуха" и "Интегрирано управление". Столицата ни заема предни позиции и в индикаторите "Адаптация към промените в климата" (трето място), "Смекчаване на промените в климата" (четвърто място) и "Енергетика" (четвърто място). Главите "Отпадъци" и "Зелен растеж и екоиновации" са получили добри оценки, съответно шесто и седмо място сред участниците.

Журито, съставено от международни експерти и учени, препоръчва надграждане на вече постигнатото в София в сферата "Градска мобилност", както и усилена работа по темите "Биоразнообразие", "Устойчиво земеползване", "Води" и "Шум".

Резултатите от техническата оценка на градовете - кандидати в конкурса за наградата "Зелена столица на Европа" 2022 бяха оповестени на 12 май от ЕК, посочват от общината.

Надпреварата е създадена през 2006 г. Нейната цел е да окуражи усилията на местните власти да постигнат баланс между социално-икономическото развитие и опазването на околната среда.

Градовете - финалисти в конкурса са Дижон, Гренобъл, Торино и Талин. Победителят ще бъде избран тази есен след представяне на визията за развитие на всеки град. В общо класиране София заема седмо място от 18-те кандидата.

Работата по кандидатурата на София за конкурса "Зелена столица на Европа 2022" беше координирана от екипа на проект "Зелена София" на Столична община. Той e създаден в края на 2016 г. от кмета Йорданка Фандъкова, в отговор на предложение на инициативен комитет, който апелира столицата на България да участва в инициативата на ЕК. Кандидатстването през 2019 г. е първи опит на града в конкурса. След анализ на резултатите и изготвяне на предложение за мерки, София отново ще участва в надпреварата и ще подаде своите документи през тази есен, посочват от общината.