Проектът за ремонтиране на училищни тоалетни в общинските училища в столицата е победителят в програмата "София избира" на Общината. Това обяви зам.-кметът по дигитализация Генчо Керезов.

Проектът "София избира Децата" - проектиране и създаване на съвременни училищни тоалетни е събрал 5640 гласа. Той ще бъде единственият от общо 38 допуснати предложения, който ще се реализира, защото предвиденият бюджет е 1.5 млн. лв, колкото общината задели за изпълнението на "София избира".

Керезов посочи, че в гласуването са участвали общо 23 452 души, като шест проекта са получили над 1000 гласа. Сред тях са такъв, засягащ промяната на движение на "Патриарх Евтимий", скейтпарк в Северния парк, изгледна площадка на "Копитото", проект за реновиране на сграда на читалище и проект за поставяне на автомати за връщане на пластмаса, които да пускат билет за градския транспорт.

На въпрос какво е установила проверката на общината по изнесената информация от гражданската организация "Спаси София" за манипулиран вот, зам.-кметът обясни, че той самият е обявил, че е имало опити за пробив и увери, че са били осуетени.

"За да има такъв, в системата трябва да бъдат пробити всички сървъри, което означава и мобилните оператори, и доставчика в Швейцария. Сами разбирате, че това е доста сложна задача. Едва ли има организация в страната, която да притежава по-добра киберсигурност от телекомите", обясни Керезов и добави, че има 3 771 опита за невалидно гласуване, като от тях 1 487 са опитите за измама, 2 225 са невалидни поради техническа причина - грешно въведен телефонен номер и 59 невалидни.

Зам.-кметът по образование и култура Тодор Чобанов изрази задоволство от програмата и коментира, че тя трябва да продължи и за в бъдеще.

Чобанов посочи, че над 40% от училищните тоалетни, без новото строителство, са подновени, но все още има и такива, които са с "клекала". По думите му този проект ще позволи много голям брой училищни тоалетни да бъдат реновирани.

Спаси София видя фалшифиране на избора

От организацията "Спаси София" обаче са категорични, че управляващите са обявили фалшифицираните резултати от "София избира" и очаквано проектът им "Улици за всички" не е допуснат да бъде първи. Според тях той е втори с 5338 гласа.

"Очевидно е, че групировката на власт няма да позволи мнението на гражданите да им противоречи, още по-малко в гласуване организирано, контролирано и манипулирано от самите тях. Фактите, които представихме за манипулацията на гласуването не получиха отговори. Заместник-кметът по дигитализация не обясни как се регистрират гласове без телефонни номера и SMS кодове, за да може после избирателно да се махат едни или други гласове", заявиха от организацията.

Според "Спаси София" победилият проект е "безспорно нужен и предложен от истински градски активисти.

"Готови сме да им окажем пълно съдействие, за да не се получи ремонт по герберски - лепим 10 квадрата плочки, но плащаме като за цял апартамент. Децата на София заслужават много повече от това! И все пак, ако за 1.5 млн. лв. ГЕРБ и ВМРО са готови да подменят гласовете на софиянци, бедна ни е фантазията какво се е случило на местните избори и какво предстои на парламентарните избори на 28 март 2021 г....", заключават от "Спаси София"

ГЕРБ-СДС в СОС: Идеята, че ГЕРБ би манипулирала резултатите от програмата "София избира" е смехотворна

Управляващото мнозинство в СОС отхвърли обвиненията на "Спаси София" като ги нарече смехотворни.

"Идеята, че ГЕРБ би манипулирала резултатите от програмата "София избира" е смехотворна. Никой не ни задължава да стартираме такива инициативи. Нашето виждане, че са необходими инструменти, с които директно да финансираме проектите на граждани и организации е облечено в последователна работа по създаване и развитие на такива програми. Това се посочва в позиция на общинските съветници от ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет.

В позицията на ГЕРБ се посочва, че от години граждански организации имат достъп до финансиране през програмите "Европа", "Култура", "Социални иновации", "Зелена София", "Кризата като възможност".

Общинските съветници от ГЕРБ отправят поздравления за гражданската ангажираност и енергия на всички, които са предложили проекти и са участвали в гласуването в инициативата "София избира" и най-вече на инициаторите на проекта "София избира децата", събрал най-много гласове.

Кметът Йорданка Фандъкова създаде програмата "София избира", за да даде още една възможност на гражданите да се включат в управлението на града като предлагат проекти, събират подкрепа за тях и гласуват директно. Освен създаването на всички тези програми, можем да се похвалим с прозрачността и ефективността, с която се управляват те. В голяма част от тях привличаме външни оценители, които базирано на своята експертиза решават кой да получи финансиране с публичните средства.

Колегите в общинския съвет имат правото на свои предпочитания към подадените проекти, както и всеки друг гражданин. Но спекулациите и предположенията, без каквито и да били доказателства за пробив в системата за гласуване, са груб опит за опорочаване на резултатите от това допитване до гражданите на София. Продиктувано от политическо твърдоглавие и отказ на Борис Бонев и сътрудниците му да се помирят с простия факт, че те нямат монопол върху мнението на софиянци. Че тяхното мнение и виждане по определени въпроси е само едно от многото възможни, и те нямат повече права от всички останали, посочват съветниците от ГЕРБ-СДС.

Те изразяват надежда, че подобни инициативи за по-сериозното включване на гражданите в управлението на София няма да бъдат компрометирани, от общински съветници, неспособни да чуят гласа на столичани.