От 16 до 22 септември ще се проведе ежегодната кампания "Европейска седмица на мобилността". На самия 22 септември, когато отбелязваме Световния ден без автомобили, заявката на много хора е да се придвижват изцяло пеша или с обществения транспорт в София. От днес до 22 септември инспекторите от Столичния инспекторат ще ползват велосипеди и ще ходят пеша.

"Тече седмицата на мобилността. Тази година е под мотото "Избери как да се придвижиш" и Инспекторатът избира да се придвижи с градския транспорт и с 34 велосипеда, които имаме и които не стигат за всички", коментира пред БНР директорът на Столичния инспекторат Веска Георгиева.

"Спираме нашите автомобили, ще се движат само трите електрически и хибридите, които са на електричество", подчерта тя.

"Целта е да отбележим тази седмица, да отбележим на 22 септември - Световния ден без автомобили. Пък може макар и малко това да повлияе върху качеството на атмосферния въздух. Не само чрез спиране на автомобилите на Столичния инспекторат, а чрез началото на една инициатива за по-малка употреба на двигатели с вътрешно горене и на начин на мислене, че трябва все повече да се стремим в нашето ежедневие да намаляваме натиска върху околната среда, в това число и от автомобилните газове", коментира още Веска Георгиева.