След три часа дебати Столичният общински съвет /СОС/ прие доклад, с който възлага на "Пазари Запад" ЕАД разкриването на нов общински пазар с временен статут пред РУМ в "Лозенец", както и неговото стопанисване и организиране. Докладът, с вносители общинските съветници Николай Стойнев /ГЕРБ-СДС/, Стефан Марков /ГЕРБ-СДС/, Николай Велчев /"БСП за България"/ и Карлос Контрера /"Патриоти за София"/, бе приет с 47 гласа "за" и 11 "против" след тричасови дебати.

По време на дебата се разрази лют спор и размяната на остри политически реплики между съветниците от Демократична България и тези от ГЕРБ-СДС.

Председателят на СОС Георги Георгиев каза по време на обсъждането, че на 13 януари 2021 г. кметът на район "Лозенец" Константин Павлов внася схема в Направление "Архитектура и градоустройство" /НАГ/ към Столичната община за пространството на пазара пред РУМ. Според схемата по-голямата част от пазара ще бъде зона за събития, като само две маси остават като постоянно действащи съоръжения за продажба на плодове и зеленчуци. Георгиев подчерта, че едва в края на 2021 г. гражданите научават за тази инициатива на кмета, събират 1500 подписа за запазване на зеленчуковия пазар. В началото на януари тази година гражданите се свързват с председателя на СОС с оплакването, че Столичната община подготвя премахването на пазара, разказа самият Георгиев.

Той им е отговорил, че Столичната община няма такива намерения. При проверка в НАГ обаче председателят на СОС открива, че кметът на района предвижда три четвърти от пазара да стане зона за събития на открито.

Георгиев определи като комично организирането на контраподписка с определени внушения в подкрепа на предложението на районният кмет. Председателят на СОС припомни, че на 7 януари той публично е заявил, че ще направи необходимото за запазване на зеленчуковия пазар. Според Георгиев има проблем, тъй като районният кмет без да пита жителите на район "Лозенец", без да организира обществено обсъждане, предлага премахването на три четвърти от пазара. Никъде в документите, известни на мен, не се говори за сега измислените и дописани обяснения, че там ще се правят само и единствено фермерски пазари. Няколко пъти се смени версията на районния кмет, заяви Георгиев.

Предложението, залегнало в доклада е, да се предприемат необходимите стъпки за това с последващи решения на Комисията по архитектура и на Комисията по икономика да се одобрят проектите и схемите за поставяне, да се обнови и модернизира пазарът. В доклада е посочено, че пазарът е временен, тъй като регулацията на парцела позволява временен статут, който е три години.