Една от двете стари върби пред църквата "Св. Седмочисленици" в София се счупи днес следобед. За късмет, макар че в това време наоколо е имало хора, няма пострадали.

От Столичната община обясниха, че служители на дирекцията "Зелени системи" са изпратени на място, за да проверят каква е причината за прекършването на дървото. Шефът на дирекцията Димитър Данчев обясни, че вероятно върбата е паднала заради силните пориви на вятъра и гнилостните процеси, които се виждат в сърцевината на ствола, но са невидими отвън.

Снимка: Булфото

"Дървото се е прекършило на най-слабото място", коментира той пред Mediapool.

Данчев добави, че допълнителен фактор за падането на дървото вероятно е и това, че то все още има листа, а това увеличава съпротивлението при поривите на вятъра.

Снимка: Булфото

Върбите пред църквата "Св. Седмочисленици" са едни от символите на градината около храма, която е и паметник на културата. Състоянието на другото дърво също ще бъде оценено и ако се окаже, че то също е опасно, може да бъде премахнато.

Снимка: Булфото

На мястото на падналата върба ще бъде засадена нова с максимално големи размери. Това щяло да стане до ден-два. Преди това мястото ще бъде обезопасено и разчистено. Ако се наложи, премахване и на другата върба, на нейно място също ще бъде засадено ново дърво.