Градинката пред ресторант "Кристал" в София бе на път да се превърне в новата ябълка на раздора сред любителите на инженерната мисъл в социалните мрежи тази сутрин. Причина за това стана ремонтът, който тече там и т.нар. дупка, както столичани наричат специфичния релеф на терена. В крайна сметка се оказа, че драма няма и подготвящите се за нова акция протестни деятели нямат повод за притеснение.

Как започна всичко?

Във Фейсбук бяха разпространени обвинения, че върви запълване на дупката, която има запазено място в историята на централната градска среда на София. Без да са намерили официално потвърждение, твърденията започнаха се препредават в социалната мрежа. Много бързо те прераснаха в поредни искания за оставка и организиране на протести. Стигна се до разпространяване на крайни лозунги, включително "Излез от дупката, Фандъкова".

Реакция

Кметът на София отговори на обвиненията. Йорданка Фандъкова отрече обвиненията, като обясни, че става дума за "паметник на градинското и парково изкуство", който няма да бъде променян.

Ето какво написа тя малко след 11 часа днес:

"Градината "Кристал" е паметник на градинското и парково изкуство. Оформилият се във времето релеф с денивелация на терена е част от нейния характерен облик, който се запазва и с проекта за реновиране. В момента се отнема горния почвен слой, който е с намалени качества и се заменя с нов хумусен слой, който ще бъде затревен. В градината "Кристал" засаждаме 52 нови дървета - чинар, липа, кедър и смърч. Историята на вдлъбнатината на терена е интересна и документирана - през 1914 г. на мястото е направен изкоп за основите на сграда на Народната библиотека и музей. Заради войните, строежът не е реализиран и през 1927 г. денивелацията е оформена като част от парковото пространство на градината срещу Военния клуб".