Шествие от млади хора премина по столичния бул. "Драган Цанков" между Телевизионната кула и метеостанция "Национален стадион Васил Левски" с възгласи "Харе Кришна", предаде БНР.

Последователите на Международно общество за Кришна-съзнание (СКОН), известно още като Движението "Харе Кришна", приемат посвещение от духовен учител - гуру, в процеса на повтаряне на Светите Имена на Бога - Маха-мантрата:

"Харе кришна, харе кришна, кришна кришна, харе, харе, харе, рама, харе, рама, рама, рама, харе, харе".

При това посвещение те дават обет да се въздържат от опияняващи средства; месо, яйца и риба; извънбрачни сексуални връзки и хазарт. Те вярват, че тези дейности нарушават физическото, умственото и духовното спокойствие и добруване на човек, както и че засилват напрежението и конфликтите в обществото. При посвещението, също така, вайшнавите се съгласяват да повтарят мантрата 1728 пъти на ден.

Движението "Харе Кришна", е религиозна организация, основана през 1966 от Бхактиведанта Свами Прабхупада (1896 - 1977), наричан и титулуван от последователите си Негова Божествена Милост или накратко Шрила Прабхупада. Обществото за Кришна-съзнание принадлежи към традицията на Гаудия вайшнавизма, един от четирите клона на Вайшнавизма - религиозна система, почитаща Бог Вишну, като Върховен Бог.

Обществото за Кришна-съзнание е официално регистрирано като религия в България от 1991.