Емблематичният локомотив № 46.03 "Баба Меца" на БДЖ отпътува за Банкя с пътническа композиция тази сутрин. Ретро пътуването се организира съвместно със Столична община район "Банкя" по повод провеждането на фестивала Уличните артисти.

Банкя днес и утре е столица на алтернативната култура, съобщиха от район "Банкя" на Столичната община. Поводът е първият по рода си Фестивал на уличните артисти, организиран след 2012 година. Над трийсет атрактивни млади актьори ще се представят пред жителите и посетителите на града с музика, театър, циркови изкуства и пантомима. Те ще привличат вниманието в централната част на Банкя - парк "Ротонда", Централен парк "Кестените" и Пешеходна зона. Артистите са специално подбрани и са сред най-добрите в България.

Една от атракциите е и тръгването на артистите към Банкя тази сутрин, в 9.00 ч., от Централната гара в София със специалната Ретро железница, която бе посрещната на гара "Банкя". 

Фестивалната програма в двата дни започва в 11.00 ч. с изпълнения на открито. Днес, в 17.00 ч., ще гостува Импровизационен театър "ХаХаХа", а утре, в същия час, е състезателният концерт с всички артисти.

Фестивалът има и благотворителна кауза - събраните средства ще бъдат дарени за поставянето на кът за шах с три маси и места за сядане в Централния парк.

Генерален спонсор на събитието е Младежкият съвет на американския посланик в България. Фестивалът се организира с подкрепата на актьора и депутат Евгени Будинов и под егидата на кмета на район "Банкя" Рангел Марков. Събитието е част от специалната програма на Банкя по повод 50-годишния й юбилей като град и част от Календара на културните събития на Столичната община. Партньори на Фестивала са БДЖ, "Железопътна инфраструктура" и Министерството на образованието и науката.