С масови проверки е започнал ловният ден на Ловно-рибарска дружинка с. Локорско към ЛРС София - Север, информират от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ).

Горските служители са проверили заверките на ловните билети, членските карти, разрешителните за лов, както и облеклата на ловците за наличие на ярък сигнален цвят.

"Груповият лов на дива свиня и тази година ще се извършва при строго спазване на мерките за биосигурност, с цел предотвратяване разпространението на заразата африканска чума по свинете", казва инж. Филип Ковашки, зам.-директор на РДГ-София.

Общо 156 дружини на територията на РДГ-София се очаква да излязат днес на лов за диви свине. Повече от половината ще бъдат проверени още днес, в първия ловен излет.

При извършената вече инспекции не са установени нарушения.

Масови проверки за спазването на ловното законодателство се извършват от екипи на ИАГ.

Във връзка със засилените мерки и недопускане на инциденти с огнестрелно оръжие са организирани съвместни проверки с представители на МВР. Забранена е употребата на алкохол преди и по време на лов, както и наличието и използването на патрони със сачми с диаметър над 6 мм по време на групов лов на дива свиня.