Временният ръчен реверс (обръщане) на движението по пътя I-1 през Владая ще бъде удължен до въвеждане на постоянен реверс, което очакваме да се осъществи до края на тази година. Това съобщи пред журналисти Иван Досев, член на УС на Агенцията "Пътна инфраструктура" след среща между него, кмета на район "Витоша" Теодор Петков, кметът на Драгичево Виктор Викторов и представители на инициативни комитети от Мала Кория и Драгичево. Срещата се състоя по повод протест, организиран от инициативните комитети срещу премахването на реверсивното движение по пътя I-1, което бе планирано за 30 юни.

Днешното решение бе взето съвместно с кметовете и с представители на иницативните комитети и всички постигнахме съгласие, каза Иван Досев. Пътната агенция предложи в диалог с двата инициативни комитета да се реши въпросът, защото е неприемливо две съседни населени места, които са на разстояние около 9 км едно от друго, да не могат да постигнат съгласие и жителите на Драгичево да искат реверсивно движение, с което се осигуряват две ленти за движение за София сутрин в пиковите дни и часове, а жителите на Мала Кория да настояват то да се премахне, отбеляза Досев, цитиран от БТА.

Промяна ще има от понеделник (1 юли), когато реверсът ще бъде в сутрешните и следобедните часове в понеделник, вторник, петък, събота и неделя, обясни Иван Досев. Наблюдението е показало, че трафикът в сряда и четвъртък не е толкова голям и не се налага въвеждане на такава мярка. Ползите от реверса са облекчен трафик и намалено време за пътуване с поне 20-30 минути. Иван Досев поясни, че АПИ не е имала идея за премахване на реверсивното движение.

Теодор Петков, кмет на район "Витоша" алармира, че от една страна реверсивното движение облекчава трафика, но от друга натоварва изключително много улиците на кв. "Княжево" и хората са изключително недоволни. След въвеждането на реверса и след ремонта на пътя I-1, пропускливостта му се увеличи, по него вече се движат дневно с 3500 автомобила повече, съобщи Петков. Затова той планира през август да направи обществено обсъждане за реверсивното движение, на което са поканени да присъстват жителите на Княжево, Владая и Мърчаево. На базата на резултатите от обсъждането ще преценим как да действаме от там нататък, каза Петков.

Реверсивното движение е добро за всички живущи към Югозападна България. Мисля, че е правилно да остане. Доволен съм от реверсивното движение, каза кметът на Драгичево Виктор Викторов. Проблемът е, че в село Драгичево има затворен ляв завой и при бедствия, наводнения и катастрофи цялото движение от Е-79 минава през селото, посочи той. Кметът обясни, че това създава голямо напрежение в населеното място. Настояваме да бъде отворен северният вход на селото, каза още той.

Виктор Викторов подчерта, че не са изпълнени исканията на жителите на селото за поставянето на светофар. Нашият проблем си остава, за съжаление, нерешим на този етап, защото не отговаряме на замерванията за светофар, поясни той.

Жителите от Драгичево в неделя ще излязат край пътя, без да блокират и затрудняват движението по Е-79, съобщи председателят на Инициативния комитет на Драгичево Васил Николов. Удовлетворени сме от решението на АПИ за изграждането на постоянна електронна система за регулиране на трафика със светофари, както и осигуряването на реверсивно движение в дните с интензивен трафик - понеделник, вторник, петък и неделя, заяви Николов.