Общинският съвет прие предложението на комисията по транспорт и туризъм най-ниската цена за километър таксиметрова услуга през деня да е 0,77 лв., а 0,88 лв. да е през нощта, съобщава Фокус.

34 от общинските съветници бяха "за"приемането на тази тарифа, 9 - "Против" и 7 - "въздържали се".

"Ще се въздържим от гласуване за тази минимална цена за таксиметровите услуги, защото тя не почива на никакви пазарни анализи", каза пред журналисти лидерът на БСП-София Калоян Паргов.

"Всяка година трябва да правим актуализация по определени критерии и фактори, които влияят на цената. До този момент те не са специфицирани, така че тази цена, която днес се прие е просто Соломоновска цена на база на най-масовата в момента, за да изпълним закона. Но едно мнозинство каза: "Дайте да го направим, така или иначе да вземем това решение, да фиксираме тази масова цена, с която в момента возят масово шофьорите."

Не казвам, че е картелна, но очевидно по-големите фирми водят към определяне на такава пазарна цена, с която всички се съобразяват. До година се надявам, че ще седнем сериозно да направим един анализ и искам всички от бранша и големите, и малките таксиметрови шофьори да седнем и да се разберем какво е оптимално възможното като цена, която хем да е удобно за клиента и която ще им даде глътка въздух да покрият своите разходи като семейства, поддръжка на автомобила, лизинг и застраховки", каза той.

Попитан какво мисли за ремонта на ул. "Граф Игнатиев", Паргов отговори: "Трамвайната линия се пусна след поредното питане и предложение от БСП към Крусев преди един месец. Той бе помолен да каже ясно на хората кога ще бъде пуснат трамвая. След два дни обявиха, че ще го пуснат за Коледа. Много хубаво, обаче да видим как от тук нататък ще използваме тази емблематична улица в София. Дали няма да се спънем в ръбче на някое паве. Надявам се това да е обица за всички общинари, най-вече за администрацията и ръководството на Столична община, че софиянци не искат само количество, но и качество. Това е основното нещо, което трябва да се наложи за следващата година, защото всички сме данъкоплатци и искаме да сме сигурни, че нашите пари се използват ефективно и целево, а не ги прибира някой по някакъв начин и не си свършва работата по начина, по който очакваме от него. Оценката за "Граф Игнатиев" ще я дадат гражданите."