Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура е образувано досъдебно производство за жестокост към домашно животно, съобщиха от прокуратурата.

Досъдебното производство е образувано на 13 юни. На тази дата около 19.00 часа, в столичния ж.к. "Младост 3" обвиняемият С.Я. е проявил жестокост към животно, като противозаконно му причинил трайно увреждане. Изхвърлил го през прозорец на балкон от шестия етаж, допълват от прокуратурата.

За извършеното престъпление се предвижда наказание "лишаване от свобода" до три години и глоба от 1000 до 5000 лв.

На 14 юни е изготвено постановление за привличане на С.Я. към наказателна отговорност за описаното деяние. Мъжът е осъждан многократно.

Случаят стана известен преди дни. Шестгодишният Бари е гледан в столичния квартал "Младост", докато стопанинът му не го хвърлил от шестия етаж в неделя следобед.

Причината според организацията за защита на животните, която се отзовала на сигнала, е че то се е изходило върху дивана в апартамента, където живеело.

Днес Бари вече обитава клетка. Няма чувствителност на задните крайници, не може да ходи до тоалетна сам. Има травма на гръбначния мозък и постравматична дискова херния. Шансовете му да възвърне чувствителността на задните си крачета са минимални. По-вероятно е да остане инвалид.