София ще събира разделно и текстилните отпадъци. Столичната община разширява системата за разделно събиране на отпадъци чрез включването на нова група - текстилните отпадъци към системата за разделно събиране. В момента в София разделно се събират 12 потока отпадъци като хартия, пластмаса, стъкло, метал, зелени и био отпадъци и др. В ход е работата по пилотен проект за разделно събиране и на текстилни отпадъци.

Това обсъдиха на съвместна среща във Виена Ерих Валентин - общински съветник в австрийската столица, председател на комисията по екология и комунални предприятия - и кметът на София Йорданка Фандъкова. На срещата присъстваха още зам.-кметът на София по екология Йоана Христова и Николай Стойнев, зам.-председател на Столичния общински съвет, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Виенската система за разделно събиране на отпадъци е развита и доказана като една от най-добрите.

Кметът Йорданка Фандъкова посочи, че през последните години София активно си сътрудничи с Виена в работата по управлението на отпадъците, която включва и развитието на системата за разделно събиране, рециклиране и термична обработка на битовите отпадъци. Виена е обявена за най-добър град за живеене и за нас е важно сътрудничеството с австрийската столица, каза също Фандъкова. Виена работи и разрива системата си за управление на отпадъците от 50 години и за София този опит е важен за постигането на по-бързи и ефективни резултати, каза също Фандъкова.

На срещата бе обсъдено и включването на гражданите в процеса на управление на отпадъците.

За една седмица чрез пилотния проект на Столична община и Столичен инспекторат само в 4 контейнера бяха събрани 2 тона текстилни отпадъци, каза зам.-кметът Йоана Христова. Общо 2 процента от всички отпадъци са текстилни. Нашата цел е да предприемем стъпки и да увеличим количеството на отпадъците, които могат да бъдат събрани разделно и да бъдат оползотворени и рециклирани, каза Йоана Христова.

Кампанията за събиране на текстилни отпадъци ще продължи и след почивните дни. Информация къде и как да изхвърляте разделно може да се намери на - www.sofia.bg/waste

Днес кметът на София Йорданка Фандъкова посети две от инсталациите за термична обработка на отпадъците във Виена - "Пфафенау" и "Шпителау".