През тази седмица от Столична община /СО/ е организирано раздаване на минерална вода, съобщиха от СО.

Инициативата е част от ежегодната кампания на СО за предоставяне на вода на гражданите в горещите летни месеци. Водата ще бъде раздавана от служители на общината до изчерпване на количествата.

Водата ще се раздава на площадното пространство при храма "Св. Неделя", на Орлов мост - при езерото "Ариана", на пилоните на Националния дворец на културата и на пл. "Славейков".

През първите три дни на настоящата седмица ни очакват доста високи температури, достигащи до 40 градуса. Слабо захлаждане и превалявания ще има към средата на седмицата, в събота и неделя термометрите се покачват до 37 градуса.

Приемът на повече течности предпазва тялото от дискомфорт в жегите. За да си спестим някои неразположения, е добре да пием поне между литър и половина и два на ден, съветва проф. Младен Григоров. Пред Bulgaria ON AIR той даде ценни съвети как да се разхлаждаме в горещините.

"Когато едно дете плаче, много често това е признак, че е дехидратирано", каза специалистът. По думите му, родителите не могат да заместят водата с млякото, което дават на бебетата.

"Хипертониците трябва да внимават с кръвното си, а при хората с проблеми температурата в помещението, в което са, трябва да е до 28 градуса", посочи кардиологът.

Лекарят препоръчва да се ядат повече пресни плодове и зеленчуци, богати на вода и фибри. Освен вода, може да се пият и други течности, но те не бива да са прекалено подсладени. За предпочитане е да си приготвяте вкъщи леко подсладени напитки, дори с малко сол.

"Айрянът е чудесно решение за горещините, а приемът на витамини трябва да идва от плодовете и зеленчуците", посочи още той.

За да не губите прекалено много течности и не натоварвате сърцето, по-добре не спорувайте в интервала между 11 и 16 часа.

"България е един от шампионите по хора, страдащи от заболявания на сърцето. Държавите с истинска профилактика са намалили смъртността с до 20%, което е изключително голямо постижение", коментира проф. Григоров.