През септември ще имаме решение, което ще ограничи застрояването на места без канализация, каза за Радио "Фокус" Теодор Петков, кмет на столичния район "Витоша" и зам.-председател на СДС. Приключи инициираната от кмета подписка против строителството на кооперации в района, а събраните подписи са 1800.

"Надявах се на по-голяма активност от гражданите, но явно не всички намират това за проблем. Веднага започнах разговори с главния архитект на София, той направи работна група, с госпожа Йорданка Фандъкова коментирахме тези въпроси. Подготвяме едно решение, нека окончателно да бъде изготвено като предложение и ще го разберете. Решението ще ограничи възможността за застрояване там, където няма канализация. Но в момента работим по този казус с ръководството на направление "Архитектура и градоустройство", с кмета на София и предполагам, че през септември месец ще имаме готов текст и вариант на това, което предлагаме", обясни Петков.

Кметът на район "Витоша" добави, че към момента строежът на кооперации в района се регулира от Общия устройствен план. "Издаваме най-много разрешения за строеж в София, почти всичките са проверявани от органите от РДНСК и главният архитект на района няма актове, с които да констатира, че незаконосъобразно е издал някое от разрешенията за строеж. Така че всичко е в рамките на закона", отбеляза Теодор Петков.