От 7 септември 2020 г. сутринта е възстановено движението (спряно на 14 юни) в участък от Софийския околовръстен път между кв."Младост" и кв. "Горубляне". Движението на превозните средства е в по една лента в посока в новоизграденото южно пътно платно, съобщи Столична община.

Участъкът беше затворен при 40-и км за изграждането на изцяло нов надлез на мястото на стар, който не беше в експлоатация. Изграждането на новия надлез е част от разширяването на над 6 км участък от Столичен околовръстен път от пътен възел "Цариградско шосе" до пътен възел "Младост".

Реконструкцията на трасето стартира през октомври 2019 г. Двулентовият път се разширява в две платна с по 3 ленти за движение в посока, средна разделителна ивица, разделителни ивици между локалите и директно трасе, две локални платна и тротоари.

Строителството се изпълнява по график, като в момента се изграждат пътните възли "Горубляне" и "Младост". Завършени са всички изкопни и насипни работи в участъка. Положена е пътна основа и бордюри на директното трасе. Изградени са 80% от мрежите на инженерната инфраструктура.

С новото трасе на Софийския околовръстен път ще се осигури връзка между автомагистралите "Струма" и "Тракия", ще се улесни транзитният трафик от автомагистрала "Европа" и връзката с граничните пунктове с Турция и Гърция. Инвестицията е за 142,7 млн. лв. с ДДС и е от републиканския бюджет.