На 20 април, в 14.00 ч., пред храм-паметника "Александър Невски" ще се състои представянето на тролей-галерия, "облечен" с колажи от културното наследство на България и 21 различни страни от пет континента, съобщават от Столичната община.

Поводът е 80 години от първия тролейбус в София. На площада ще се съберат гости и се очакват посланиците на страните участнички, с чиито средства е реализирана идеята на художничката Петя Илиева. Участващите страни са САЩ, Португалия, Унгария, Италия, Саудитска Арабия, Индонезия, Испания, Черна гора, Азербайджан, Аржентина, Ирландия, Словения, Словакия, Алжир, Финландия, Полша, Албания, Грузия, Египет, Косово, Мароко.

Тролеят е марка "Икарус" и ще се движи в продължение на година по линия номер 1.

Събитието е част от Art4Diplomacy (Изкуство за дипломация), проект на Петя Илиева, и е трети пореден под този надслов фестивал на културите на народите от цял свят, събрани заедно в България.

Художничката Петя Илиева има докторска степен по изкуство и културна дипломация. Рисува картини с елементи от фолклора, мотиви от битовия текстил, от националния костюм, от килимите, с които българите са известни. През 2012 г. представя страната ни в Андора на срещата на ЮНЕСКО "Устойчива енергия". До момента е реализирала 14 самостоятелни изложби в България и 29 самостоятелни изложби в 19 различни страни (и Антарктида). Групови участия в повече от 60 национални и международни изложби на пет континента; 22 международни пленера в Европа, Азия и Африка.