Близо 400 велосипеди ще се дават под наем, първият половин час от ползването ще е безплатен. След това цената за един час ще е равна на билета за градския транспорт - 1,60 лв. На предстоящото заседание на Столичния общински съвет (СОС) ще бъде разгледан доклад на кмета на София Йорданка Фандъкова за отдаване под наем на велосипеди и рекламни елементи, съобщиха от СОС.

Според анализите това е достатъчно време за придвижване от една до друга точка на града. На сесията общинските съветници трябва да одобрят отдаването на концесия за управление и поддържане на системата за отдаване под наем на велосипеди и рекламни елементи, разположени върху части от улици, булеварди и площади в столицата, които са част от публичната общинска собственост.

Системата ще бъде поддържана в продължение на осем години от Гражданско сдружение "София байкс", което спечели откритата процедура по избор на изпълнител.

Целта е да се развиват средствата за алтернативното придвижване в града и намаляване на автомобилния трафик. С ползването велосипеди, тротинетки, електранспорт и метро ще се намалят и вредните емисии, което ще доведе до подобряване на качеството на въздуха в София, посочват от СОС.