Представители на сдружение КАЖИ ("Кампании и активизъм за животните в индустрията") и Гражданската инициатива за забрана добива на ценни кожи ще прекарат една седмица в клетка в градинката до парламента, като по този начин искат да онагледят страданието на животните във фермите за ценни кожи.

Снимка: Bulphoto

Протестната демонстрация започна днес в 9.00 часа, като защитниците на животните ще се ротират на смени в клетката денонощно, така че в нея винаги да има по един човек.

Клетката символизира страданието на стотици хиляди животни, които точно през месец ноември ще бъдат убити в България само и единствено за кожени палта и модни аксесоари. В клетката ще влязат музиканти, артисти, художници, популярни и известни лица, както и обикновени граждани.

Снимка: Bulphoto

Очаква се в същия този период в парламента да се проведе второто разглеждане в комисия на внесения законопроект за забрана добива на ценни кожи в страната от 1 януари 2021 г. След това предложението трябва да се насрочи за гласуване на първо четене в пленарната зала.

Снимка: Bulphoto

Промяната предвижда да се забрани "отглеждането, развъждането или умъртвяването на животни с цел добив на ценни кожи". Тя не би засегнала ферми за зайци, телета, прасета или други животни, отглеждани за храна. Основните животни, за които се отнася, са норки, лисици, чинчили и енотовидни кучета.

По данни на БАБХ, в България функционират две ферми за ценни кожи. И двете са за американски норки. Общият им обявен капацитет е близо 130 хиляди. Около 70% от тези животни ще бъдат убити за кожите им в рамките на месец ноември. Близо 99% от норките се отглеждат във ферма до Старозагорското село Маджерито. На фона на увеличаващия се брой забрани в Европа, у нас се увеличава броят убивани животни за кожи всяка година, казват организаторите на протестната демонстрация.

От КАЖИ отбелязват, че над 1020 са до момента дизайнерите и търговските марки, които са декларирали отказ да ползват и продават естествена кожа с косъм.

В Европа животните, които все още се отглеждат за кожи, са норки, лисици, чинчили и енотовидни кучета. Продължителността на живот във фермите е едва седем месеца, с изключение на животните за разплод, които живеят около четири години.