Търси се вариант да се допълнят условията и да се удължи срокът за кандидатстване в конкурса за разработване на концептуален архитектурно-градоустройствен проект за площад "Света Неделя", съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти.

Днес кметът Фандъкова и главният архитект на столицата Здравко Здравков се срещнаха с представители на Камарата на архитектите. На нея са били обсъдени исканията на архитектите да се променят условията на конкурса, така че повече участници да могат да се включат в него, предаде БТА.

Имаше предложения за промени по-скоро в условията за допускане на кандидати, за разширяване на тези условия, с което арх. Здравков се съгласи и се договориха за нова работна среща в понеделник, за да изчистят тези предложения, каза кметът и допълни, че задачата, която е дала на арх. Здравков, е, ако има юридическа възможност, да не се прекратява конкурсът, а да се допълнят условията и да се удължи срокът.

В момента крайният срок за предаване на оферти в конкурса за възстановяване, обновяване и изграждане на площад "Света Неделя" и прилежащите му публични пространства е 18 октомври. Носителят на първа награда в надпреварата ще бъде поканен за договаряне със Столична община за изготвяне на технически и работен проект.

Кметът Фандъкова изрази надежда тази нова среща да има успешен резултат - да има само допълване на конкурсните условия и срокът да бъде удължен.

До днешната среща се стигна след като представители на Камарата на архитектите изразиха опасения, че конкурсът за реконструкция на столичния площад "Св. Неделя" спира конкуренцията. Заради това главният архитект веднъж вече намали критериите за участниците и бе  категоричен, че повече промени няма да се правят. Той смята, че до този конкурс трябва да се допускат само доказали се проектанти с богат опит.

В момента от кандидатите се иска да имат оборот за последните три години от 750 000 лева, приходи от изпълнението на подобни проекти от 375 000 лева и да са работили по площади и пешеходни зони с големина поне 1.5 хектара. Средносписъчният състав на фирмите кандидати за последните три години трябва да е 5 човека, а не както първоначално изискваните 15.

Според кмета и главния архитект няма проблем и по-малки студия да изпълнят тези изисквания, ако се обединят. В същото време те целят в конкурса да участват и международни архитектурни бюра, тъй като това е едно от знаковите пространства в София. Освен това там са открити значими археологически находки, а тяхната интеграция и вписването им в околната среда също е задача на конкурса. Победителят в процедурата ще подпише договор с общината за работен проект, по който след това трябва да се направи ремонт на тази част от центъра.