Софийската градска прокуратура повдигна обвинение за извършено престъпление по чл. 302, т. 2, вр. чл. 301, ал. 1, пр. 1 и пр. 2 от НК на Я.Я. - длъжностно лице - инспектор по приходите в Централното управление на Националната агенция за приходите.

От прокуратурата съобщиха, че "същият е привлечен като обвиняем за това, че на 16 септември т.г. в София, на пазар "Младост 1", е поискал дар от А.Р. в качеството му на земеделски производител - сумата в размер на 600 лева, и на 21 септември в служебно помещение - коридор на Централното управление на Националната агенция за приходите, е приел дар - сумата в размер на 600 лева, която не му се следва, чрез изнудване", информират от прокуратурата.

Обвиняемият Я.Я. е обещал на А.Р., че няма да затвори сергията му на пазара и няма да приложи принудителна административна мярка "запечатване на обект" за срок до 30 дни, за констатирано от него нарушение на Закона за данък добавена стойност - неиздаване на касова бележка за осъществена продажба.

Разследването по случая е започнато по повод на получен сигнал от А.Р. за поискан подкуп. Я.Я. е задържан на 21 септември в Централното управление на Националната агенция за приходите с поискания подкуп.

При извършения обиск у обвиняемия са намерени и иззети банкнотите, предварително белязани и описани, в размер на шестстотин лева. Същите са приобщени, като веществено доказателство по делото.

Извършено е освидетелстване на Я.Я., като при осветяване с ултравиолетова лампа е констатирана флоурeсценция със светлозелен цвят в областта на дланите.

Извършени са били, в условията на неотложност, претърсване в служебния кабинет на обвиняемия и в обитавания от него недвижим имот, като са били намерени и иззети преносим компютър и документи, относими към случая.

С постановление на СГП е постановено задържане под стража за 72 часа, предстои внасяне на искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение по отношение на Я.Я. - "задържане под стража". Обвиняемият е трийсет и шест годишен, неосъждан, информират от прокуратурата.