Проблемът в болница "Света Анна" е свързан с огнището на болни в Самоков. Окръжната болница вече не може да поема контингента, затова в "Пирогов" и "Александровска" приемат част от пациентите. Това каза в ефира на "Здравей,България" директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов, който е в изолация заради контакт със заразени с коронавирус.

Според него не трябва да се всява паника. Положението не е изтървано.

"Ако гледаме какви са всъщност активните случаи, за днес те са над 1800, а тези на лечение в болници са около 21% от тях. Тези, които се нуждаят от интензивно лечение са по-малко от 5%. Всяко нарастване води до увеличаване броя на приетите в болница. Това, че са диагностицирани 166 души е тревожно, но е по-тревожно, ако се регистрират 300. При това положение около 60 човека ще трябва да бъдат приети в болница. Ще се запълни капацитета на болниците", добави той.

22-ма са приетите в "Пирогов" пациенти и един, който е на апаратна вентилация.

"Това е 1/3 от капацитета ни. На всички ни се иска да се върнем към нормален режим на работа. В момента тече реорганизация. За съжаление, почивката беше не повече 2 седмици и отново влизаме в режим на готовност да поемем случаи на коронавирус", заяви Балтов.

Директорът на "Пирогов" апелира към населението да спазва мерките на здравното министерство и да се придържа към правилото за "Трите Д":

"Крайно време е хората да разберат, че това не е един прост грип. Това е един много тежък вирус, който задължително трябва да бъде лекуван минимум 14 дена в болница до даване на първа отрицателна проба."

Според него страната е влязла в пик, когато са разхлабени мерките.

Много е важно хората да разберат, че вече сме в периода на рационалното лечение на тази болест, има си изградени алгоритми за лечение, каза още Балтов.

Според него никоя болница няма мотив да обявява повече заразени, тъй като по този начин се губят плановите пациенти: "Ако една болница регистрира 5-6 пациенти, това означава да прекратят всички планови операции и лечение на пациенти с други заболявания."

А това означава по-големи финансови загуби за лечебното заведение.

"Тази пътека е недофинансирана и отнема голям ресурс. Става толкова скъпо като лечение, че едва ли някой ще си позволи да вземе 2-3 фалшиви пациенти, за да си набави средства. Пътеката е 600 лв. В момента текат преговори между Българския лекарски съюз и Здравната каса, за да се вдигне цената й", каза още Балтов.

Проф. Балтов заяви, че при прием в болница се прави PCR тест и той ще е за сметка на болницата.