Отпускане на еднократна финансова помощ за насърчаване на раждаемостта и отглеждането на деца на територията на Столична община, съобразно образователния ценз на родителите, предвижда програма на ВМРО за образованата раждаемост в столицата.

Проектът е изработен от младежите на партията и ще бъде внесен в Столична община следващата седмица, като амбицията на ВМРО е в бъдеще програмата да стане част от националното законодателство, съобщи общинският съветник Карлос Контрера на брифинг в Народното събрание.

Идеята е за първо дете на родители със средно образование да бъдат отпускани еднократно 200 лв. За висшисти-бакалаври - 250 лв., а родители-магистри да вземат 300 лв.

За второ дете съответно - 500 лв., 600 лв. и 700 лв.

За трето дете ВМРО предлага сумите да са 1300 лв. за родители-среднисти, за бакалаври - 1500 лв. и за магистри - 1700 лв.

За да получат такава еднократна помощ обаче родителите на дете трябва да имат минимум средно образование и уседналост в столицата поне две години преди раждането му.

Ако имат само настоящ адрес, майката и бащата трябва да са регистрирани минимум три години преди появата на бебето. По думите на Контрера това подпомагане не изключва кръга на хората, които и сега получават помощи, не премахва съществуващи такива, така че няма дискриминация. Целта е да стимулират раждаемостта сред отговорните родители в София.

Според ВМРО в столицата се раждат по 13 000 бебета годишно, на които поне единият родител е с висше образование в 45 на сто от семействата. Общинските съветници на Каракачанов са изчислили, че за новия вид помощ ще са нужни 6,5 млн. лв. на година.

София има тези пари, категоричен е Карлос Контрера. По думите му само през последната година общината е приключила с 240 млн. преходен остатък, така че проблем с финансирането няма да има.