Един от историческите и знаковите имоти в центъра на София - бившата резиденция на американските посланици в България до 2020 г., е вече продадена.

Фондация "Америка за България" е новият собственик на сградата на ул. "Велико Търново" 18 в София, съобщиха от американското посолство и фондацията.

Фондацията ще продължи близо 80-годишната традиция тази сграда да е дом на българо-американските отношения и приятелството между народите на България и САЩ.

Като Дом "Америка за България" сградата ще служи както за офис на Фондацията, така и за пространство за събития и изложби и средище за развитие на българския частен сектор и гражданското общество, продължавайки традицията на доброжелателство между България и САЩ.

Снимка: Фейсбук страницата на US посолството в София

"За нас е чест да съхраним сградата като културен паметник на столицата и България и неразделна част от историята на българо-американското приятелство и споделени демократични ценности," подчерта Нанси Шилър, президент на Фондация "Америка за България", във връзка със закупуването на имота.

На снимката са президента на Фондацията Нанси Шилър, настоящия председател на Борда на директорите на Фондацията Крис Матлън, заместник-председателя и поемащ ролята на председател Гейл Байски и посланик Херо Мустафа

Снимка: Фейсбук страницата на US посолството в София

Н.Пр. Херо Мустафа, посланикът на САЩ в България, изрази увереността си, че "Фондацията не само ще запази духа и гостоприемството на бившата резиденция на 23-ма американски посланици, но и ще даде тласък на още нови инициативи в полза на нашия стратегически партньор и приятел - България".

Снимка: Фейсбук страницата на US посолството в София

В съобщението не се казва на каква цена е продаден имота, но със сигурност стойността му е висока и струва над 1 милион евро. Причините за това са историческата стойност на сградата и локацията му - намира се близо до Докторската градина, където имотите държат високи цени, а предлагането е ограничено.

Снимка: Фейсбук страницата на US посолството в София

Резиденцията на бившите американски посланици представлява къща от 220 кв. м на два етажа със собствен двор от около декар и гаражи. Има висока ограда.

Къщата е построена през 1936 г. по проект на архитектите Станчо Беловски и Иван Данчов за българския дипломат, търговец на тютюн, банкер, а впоследствие и полковник от американското разузнаване Анжело Куюмджийски. По това време той е бил директор на Френско-белгийската банка. Куюмджийски имал още един фамилен имот в района - днешната сграда на френското посолство. През 1940 г. емигрира в Америка и продава двата имота съответно на САЩ и Франция. Така през последните 80 години сградата на ул. "Велико Търново" 18 е била резиденция на американските дипломати. По данни на посолството на САЩ в нея са живели 23-ма американски пълномощни министри и посланици.

Настоящият посланик на САЩ Херо Мустафа от юли 2020 г. се пренесе в новата резиденция в "Бояна", която се намира в близост до държавната резиденция на президента и премиера.

Снимка: Фейсбук страницата на US посолството в София