Снощи пристигна последният от 13-те нови трамвая. Временно те се движат по линия номер 18, а след основния ремонт на трасето до Княжево, ще обслужват линия номер 5. Това съобщава на Фейсбук страницата си кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя посочва още, че в началото на седмицата е започнала процедурата за основен ремонт на трамвайното трасе от Съдебната палата до Княжево.

"В последната година проектът беше преработен и в участъка по бул. "Македония" заедно с ремонта на линията ще направим и линеен парк. За него работихме с едно от най-големите френски архитектурни бюра Вилмот", отбелязва кметът.

Общината е завършила и процедурата за 30 нови тролея, които ще започнат да пристигат в София в средата на следващата година. Тролеите са "Шкода Соларис", със система с акумулаторни батерии, която осигурява 5 км пробег без контактна мрежа. В етап на оценка са процедурите за доставка на още 25 нови трамвая и 30 електробуса.

Снимка: Фейсбук профил на Йорданка Фандъкова

За тези 75 нови превозни средства за електротранспорта успяхме да защитим финансиране от оперативна програма "Околна среда", като част от дейностите за подобряване на качеството на въздуха, отбелязва кметът Фандъкова.