Премиерът Бойко Борисов инспектира днес ремонта на отсечка от Софийския околовръстен път заедно със зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков. Отсечката е част от реконструкцията на 6 км от Околовръстния път между ж. к. "Младост" и АМ "Тракия".

С всеки изминал ден напредва работата по разширението на Южната дъга на Софийския околовръстен път. Строителите се справят отлично. Днес пуснахме движението между "Младост" и "Горубляне", а през следващата година ще е готов целият участък до АМ "Тракия". Преди да дойдем на власт на това място имаше двулентов път и тежки задръствания. Ние строим широки и модерни пътища, за да подобрим безопасността на движението, което е особено важно в зимните месеци, написа във фейсбук Бойко Борисов.

Министър-председателят подчерта, че в момента се работи усилено - поставя се осветление и канализация, и прогнозира, че до началото на март ще бъде пуснато цялото движение по Околовръстния път. Движението се пуска с временна организация и маркировка и през следващата година работата на обекта ще продължи с полагане на последния износващ асфалтов пласт и изпълнението на всички довършителни работи.

Ремонтираме три участъка от Северната дъга на Софийския околовръстен път в района на кв. "Требич" и Нови Искър, които са с обща дължина 5,8 км. Вече приключва реконструкцията на първия участък с дължина 1,3 км между пътния възел със Северната скоростна тангента и кръстовището за с. Мировяне и кв. "Требич". Вече е пуснато движението по обновеното трасе.

Веднага щом приключим с разширението на Южната дъга на Софийския околовръстен път, започваме работата по последния неремонтиран участък - между бул. Цар Борис III и Западната дъга. Проектите и разчетите вече са готови. Така ще затворим цялата дъга на Околовръстното. Ще се осигури бърза и удобна връзка между автомагистралите "Струма", "Тракия" и "Хемус", ще се улесни транзитният трафик от АМ "Европа" и връзката с граничните пунктове с Турция и Гърция.

 

От бул. "Цар Борис Трети" до магистрала "Люлин"- разчетите са готови, финансирането уредено, каза премиерът и така по думите му ще затворим цялата дъга, ще се направят пътните връзки със северната и западната част на пътя. "Обещали сме. Много време мина за процедури, но сега стартирахме." Мост след мост - ще пуснем целия участък, каза премиерът.

Премиерът отбеляза, че правителството не е спирало да работи и дори в условията пандемия продължават строителството и ремонтите.

Той призова всички хора да спазват карантинните мерки. Вече почва да спада броя на заразените и намалява натискът върху леглата в болниците, коментира Борисов, което според него означава и че "нашите доктори се научиха да лекуват".

Проектът за Околовръстното

С разширението на над 6 км от Софийския околовръстен път, което стартира през октомври м.г., съществуващият двулентов път се реконструира в 6-лентов със средна разделителна ивица, разделителни ивици между локалите и директното трасе, 2 локални платна и тротоари. С новото трасе ще се осигури връзка между автомагистралите "Струма" и "Тракия", ще се улесни транзитният трафик от АМ "Европа" и връзката с граничните пунктове с Турция и Гърция, съобщи Пътната агенция.

Инвестицията е за 142,7 млн. лв. с ДДС и е от републиканския бюджет. Изпълнител е "ГБС Инфраструктурно строителство". Срокът за завършване на проекта по договор е до края на 2021 г., но с темповете, с които строителите работят се очаква обектът да приключи по-рано, отбеляза агенцията.