Възстановяването на Княжевския и Драгалевския лифт е кауза, която обединява всички софиянци. Това заяви днес по време на онлайн сесия на общинския съвет кметът на София Йорданка Фандъкова. Днес тя представи пред общинския съвет актуална информация за делата, които Столичната община води с дружеството-собственик на лифтовете "Витоша ски".

Преди дни съдът отмени заповедта ни за възстановяване на Долна лифтова станция на Княжевския лифт. Това решение е окончателно. През август очакваме решение и по заповедта за възстановяване на Горната станция, което общината спечели на първа инстанция, но дружеството обжалва. Именно обжалванията на заповедите за възстановяване са сред причините да вярвам, че обещанията на "Витоша ски" за възстановяване на лифта са само празни обещания, заяви кметът Фандъкова.

По думите й второто доказателство е отказът им да съдействат по проекта за възстановяване, който сами са внесли. Геодезическото заснемане, което Столичната община направи показа, че един от стълбовете, който е на територията на природния парк, не попада в съществуващите стъпки. На среща с главния архитект експертите им заявиха, че изместването е технически възможно, каза кметът. Тя е поискала от тях с официално писмо да коригират решението, но те са отказали да работят по тази възможност.

Кметът съобщи, че в последните години е имала десетки срещи с ръководството на "Витоша ски" за възстановяването на лифтовете. За съжаление, освен оправдания с противоречията между Плана на управление на Витоша и Закона на горите, не станахме свидетели на нищо конструктивно. За мен е очевидна липсата на желание у собственика да работи за възстановяване на тези лифтове, посочи Фандъкова. Затова преди няколко месеца тя е възложила детайлен правен анализ, който описва възможните действия за възстановяване на Княжевския лифт. Този анализ е факт и в него са разгледани различните стъпки за възстановяване на лифта, които общината може да предприеме.

Фандъкова е възложила на главния архитект на София Здравков да актуализира обследванията на всички съоръжения на Княжевски и Драгалевски лифт, които общината е направила през 2018 г. Въз основа на тях, ще издадем две заповеди - първата, за възстановяване в цялост на лифта "Княжево - Копитото" и втората - за възстановяване в цялост на Драгалевския лифт.

Тъй като очакваме "Витоша ски" да обжалват и тези заповеди, другата седмица ще внеса доклад до СОС, с който ще поискам подкрепа и одобрение Столична община сама да направи независима техническа експертиза за възможностите за възстановяване на двата лифта по съществуващо положение, каза кметът. На тази експертиза, в която ще предложа да привлечем и ние големи световни компании, специализирани в строителството на лифтове, ще издадем точни указания за възстановяване на собственика, отбеляза Фандъкова.