Потърпевшите от падналото парче от фасада на сграда върху лек автомобил в София ще съдят общината, съобщи bTV. 

Мазилка от фасада на сграда се стовари върху автомобил в центъра на София. По това време в колата е била жена, която е паркирала, за да вземе детето си от училище в близост до площад "Възраждане".

"Вчера на обяд паркирам, за да взема детето, което учи в 32-ро училище. В момента, в който си събирам нещата, гледам, че нещо отгоре връхлита в колата. За секунда става, добре, че паля колата и я дърпам назад, ако не бях я дръпнала, всичкото това нещо - камъните, железата, щеше да падне в стъклото и в салона", разказа потърпевшата от инцидента Марина Бойчева.

Снимка: bTV

Падналите късове пробиват предния капак на джипа ѝ, който е подсилен. Марина се обадила на съпруга си Борислав, който веднага дошъл на мястото на инцидента и подали сигнал до полицията. Докато чакали да дойдат служителите на реда, от другата страна на сградата продължили да падат късове с мазилка. Ако по това време по тротоара са минавали хора, инцидентът можеше да приключи с жертва.

Сградата на площад "Възраждане" е доста добре позната. В миналото е била кино и дискотека. От 5-6 години е необитаема и са дадени предписания за укрепването ѝ, но не са изпълнени, казват от районната администрация.

Борислав Бойчев е категоричен, че ще съди общината, защото макар те да не са отговорни за сградата, те трябва да осигурят безопасността на прилежащите тротоари и паркоместа. Според адвоката на семейството има достатъчно основания за такъв иск.

Снимка: bTV

Собственикът на сградата е поставил ограда около нея по предписание на районната администрация, но вместо на разстояние от метър и половина от обекта огражденията са поставени на 30 сантиметра, заяви архитектът на район "Възраждане" Людмила Гавазова.

"Има събрана комисия съвместно с министерство на културата. Ще направим пълен оглед, протокол и колегите от министерство на културата ще се произнесат как следва да бъде подходено към паметника на културата", заяви Гавазова.

Собственикът на сградата е бизнесмен хотелиер, но от неговата фирма казаха за bTV, че не може да застане пред камерата на телевизията и да отговори на въпросите на медията, тъй като е болница.