Ако искате да станете част от големия разговор как да изглежда София за поколенията, можете да се включите в създаването на тази визия по време на гостуването на австрийския културен павилион на площад "Света Неделя". Близо 1000 души вече са се включили в инициативите. Проектът на Столичната община има амбицията да опише града, в който искаме да живеем, и да подобри начина на градско планиране с конкретни идеи до 2050 година, предава БНР.

Борис Костадинов от фондация "Отворени изкуства" сподели, че платформата събира мнения на гражданите и гостите на София за местата, в които те живеят, тези в които работят и маршрутите, по които минават любимите места.

"Целта на инициативата е в рамките на две години и половина да се съберат достатъчно мнения и препоръки за това как да се променя София, които идват пряко от гражданите, а не от специалистите архитекти и урбанисти, след което, на базата на цялата тази информация, да стъпи новият градоустройствен план на София, който да бъде в услуга на самите граждани не само функционално, а и естетически", обясни Костадинов.

На 15 юли главният архитект на София Здравко Здравков ще представи новия вид на пешеходната зона на булевард "Витоша", както и Международния конкурс за трансформацията на площад "Света Неделя", допълни Костадинов.