Центърът за градска мобилност, който вече стопанисва буферните паркинги, обяви обществена поръчка за довършване на съоръжението, така че то да започне да се ползва от гражданите. В рамките на 6 месеца фирма "Калистратов груп" ООД ще ремонтира обекта. Той ще стане достъпен в средата на август 2019. Подземният паркинг ще предлага и услугата "Паркирай и пътувай", която представлява съчетание на ползването на лично превозно средство и безплатно паркиране срещу ползване на метрото.

В програмата за тази година е предвидено да се ремонтират още два паркинга - подземният до Централна гара, който има 73 паркоместа и един надземен в район "Надежда".

ЦГМ стопанисва 10 обществени надземни паркинга и 4 подземни буферни паркинги. Буферните паркинги са на метростанция "Джеймс Баучер" ( 577 паркоместа), на метростанция "Цариградско шосе" (1253 места) и два на метростанция "Бели Дунав" (съответно с 349 места и 118 места за паркиране). В работни дни заетостта им е различна, но често стига и до 100 %.

Другите два буферни паркинги за доизграждане, предоставени с договор от Столична община на Центъра за градска мобилност, са този на бул."Сливница" (МС 1) в район "Люлин" с 262 паркоместа и на "Централна гара" (МС 6) със 73 паркоместа. За тях процедурите предстоят. Доизграждането и стопанисването на буферните паркинги, които предлагат услугата "Паркирай и пътувай" са част от цялостната политика на ЦГМ и Столичната община за насърчаване на използването на обществения транспорт. Половината от приходите от почасовото платено паркиране, които за м.г. са около 26 млн.лв., се инвестирани в подобряване на условията за паркиране в града. Това са дейности като разширението на зоната, в новите "паяци", оборудване за екипите по контрол. Близо 2 млн. лв. към момента са разпределени за ремонт на тротоари в рамките на зоната, дейност, която ЦГМ вече получи правото да изпълнява.

Останалата половина от приходите от тази дейност се инвестира в изпълнението на транспортната задача, т.е. в покриване на разходите по превоза на пътниците в обществения транспорт.

В програмата на ЦГМ за възстановяване на тротоарни настилки, която е обезпечена с 2 млн. лева, към момента е възстановен тротоарът на ул. "Странджа" между булевардите "Т. Александров" и "Ал. Стамболийски" (от към НОИ). Там предстои поставянето на фуга и антипаркинг колчета. На други два тротоара е започната работа - на ул. "Братя Миладинови" и на "Лайош Кошут". Предстои ремонт по тротоарните настилки на ул. "Самуил", ул. "Лозенец", ул. "Княз Борис Първи".