Всички граждани, чието здравословно състояние позволява, да помогнат, дарявайки кръв, апелираха от Военномедицинска академия /ВМА/. Всеки ден от преливане на кръв и кръвни продукти се нуждаят много пациенти от различни клиники, които претърпяват неотложни оперативни интервенции, но напоследък се наблюдава понижение в броя на безвъзмездните кръводарители, отбелязаха от лечебното заведение.

"По време на тази пандемия има проблеми в осигуряването на болницата с кръв и кръвни продукти в световен мащаб не само в България", обясни пред БНТ проф. Румен Попов, началник на Центъра по трансфузионна хематология във ВМА.

"Хората изпитват известни притесния да посещават трансфузинонните центрове. Уверявам ги, че сме взели всички необходими мерки, за да извършваме едно сигурно и безопасно кръводаряване. Нека не забравяме, че има много пациенти с тежки заболявания, които се нуждаят от лечение с кръв и кръвни биопродукти", каза още проф. Попов.

Той призова всички здрави български граждани от 18 до 65 години да даряват редовно кръв, за да решаваме проблемите заедно.

Кандидат донорите трябва да знаят, че ще им бъде извършен преглед от лекар. Когато всичко е в границите на нормата, те ще бъдат допуснати до кръводаряване.

Хора, които са се ваксинирали срещу COVID-19 или грип могат да даряват, но трябва да изчакат 28 дни след втората апликация.

Хората преболедували ковид също могат да даряват, но при тях има допълнителни изисквания. Те трябва да се явят в Кръвния център, да попълнят специален въпросник.

"Ще им бъдат взети кръвни проби за антитела, пълна кръвна картина и биохимия и тогава преценяваме дали са подходящи за даряване на кръвна плазма", уточни проф. Попов.

Кръв може да се дари всеки ден от 8.00 до 16.00 ч. в Кръвния център на ВМА