Умишлен палеж на кабелна шахта на ул. "Цветан Лазаров" в столичния квартал "Дружба" предизвика повреда на кабелна линия, съобщиха от ЧЕЗ България.

Аварията е предизвикала спирането на електрозахранването на около 5500 домакинства и фирми в района на ж.к. "Дружба 2" 2, кв. "Гара Искър" и 7-ми км. ЧЕЗ Разпределение е възстановило електрозахранването по алтернативно трасе.

Заради пожара в шахтата са засегнати и други електропроводни линии. Дружеството е започнало незабавно ремонтни дейности за привеждането им в нормално експлоатационно състояние и недопускане на допълнителни аварии. В тази връзка са възможни временни смущения на електрозахранването с цел да се обезопасят повредените кабели и да се гарантира животът и здравето на служителите на компанията, допълниха от ЧЕЗ.

За умишления палеж са уведомени органите на МВР и представители на район "Искър".

В момента ЧЕЗ Разпределение извършва мащабна реконструкция за 4,5 млн. лв. на подстанция "Фестивална", която доставя електроенергия на кв. "Дружба" и други столични квартали. За периода на изпълнение на подобни обекти се използва алтернативно електрозахранване на потребителите. Това води до риск от претоварване на мрежата и е възможно възникване на аварии, както е станало в кв."Дружба" предходни дни. Посегателства върху съоръжения от мрежата са сериозна заплаха за сигурността на алтернативното захранване и увеличават риска от аварии и неудобства за клиентите, пише още в съобщението.