Нова клиника по химиотерапия ще бъде открита в Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология /УСБАЛО/. Това каза пред журналисти д-р Стефан Константинов, директор на лечебното заведение.

Средствата, които са 1.3 млн.лв., са отпуснати от Министерството на здравеопазването. Очаква се през втората половина на годината клиниката да работи. Сградата, която досега е била ползвана, е строена през 50-те години на миналия век, посочи д-р Константинов и обясни, че новата клиника ще осигури всичко на едно място за удобство на пациентите.

Директорът на болницата отчете нарастване на броя на преминалите пациенти със 7 на сто през изминалата година. Най-много болни са преминали през клиниката по химиотерапия. Д-р Константинов подчерта, че в УСБАЛО се извършва най-добрата лъчетерапия.

Финансовите резултати на болницата са значително подобрени, като приходите от НЗОК са били 27 млн.лв. за първите 11 месеца на 2018 год. Резултатите са подобрени значително и успяхме за година да намалим с близо 50 на сто просрочените задължения, добави той. По думите му през последните пет години просрочените задължения на УСБАЛО са се увеличавали с милион и половина на година. Сега се разплащаме редовно на доставчиците, каза още д-р Константинов и увери, че това не е за сметка на намаляване на качеството или на инвестициите.