48-ото издание на Панаира на книгата започна в НДК. Влизането става след проверка на зелен сертификат и измерване на температурата.

Организаторите от асоциация "Българска книга" канят читателите от днес до неделя.

Събитието пропусна миналогодишното си издание, но сега в шестте дни до неделя ще представи разнообразна културна програма с над 40 събития като премиери на книги и срещи с автори.

Вижте снимки >>

Участват над 80 издателства с щандове, разположени на три етажа в НДК. Предвидени са срещи с автори, издатели, богата културна програма и литературни събития.

Успоредно с търговската част на изложението ще се проведат и два фестивала - международен литературен и детски, но те ще са онлайн. За литературния фестива това ще е девето издание, като акцентът ще е върху съвременни писателски гласове от Европа. Целта на организаторите е да се проследят не просто тенденциите, които доминират в литературата на континента, но и да се видят въпросите, които авторите поставят.

Сред чуждестранните гости ще са Дубравка Угрешич, Фиона Сампсън, Кони Палмен, Елвира Семинара. За Угрешич се знае, че ще разкаже повече за романа си "Щефица Цвек в челюстите на живота", но и ще разсъждава върху теми от ежедневието, засегнати и в есетата ѝ "Епохата на кожата".

Снимка: Bulphoto

Българските участници във фестивала са тези, издали книга през последната година и оценени от критиката, а и от публиката. Сред тях са: Георги Господинов, Алек Попов, Захари Карабашлиев, Александър Шурбанов, Рада Александрова, Аксиния Михайлова, Елена Алексиева, Цочо Бояджиев, Илко Димитров.

Снимка: Bulphoto

Всички събития ще се стриймват във фейсбук страницата на фестивала тук >>

До този момент участници в литературния фестивал откакто го има са били повече от 250 поети и писатели от 28 държави.

Програмата на четвъртия Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи е достъпна онлайн тук >>

Щандовете на панаира на книгата ще бъдат отворени всеки ден до неделя от 10.00 до 20.00 часа.

Следете сайта на Асоциация "Българска книга" за най-актуалната информация за предстоящите събития. Може да ги последвате и в социалните мрежи: Фейсбук страница на АБК, Инстаграм профил на АБК

 

Снимка: Bulphoto