Във ВМА откриха нов ядрено-магнитен резонанс. Апаратът е последно поколение, произведен е през 2019 г. Оборудван е със система за ранна диагностика на карцином на простатата и други ракови заболявания, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Лентата на новия ядрено-магнитен резонанс прерязаха началникът на ВМА бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков и председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов.

На откриването присъстваха и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков и командващият Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров. На откриването са присъствали заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков и председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов.

"Днес е много щастлив ден за Военномедицинска академия, защото в навечерието на празника на здравния работник - 7 април, се сдобиваме с изключителна придобивка. Преди 15 години ВМА също се гордееше, че има първия магнитен резонанс в България", спомни си бригаден генерал Мутафчийски.

"В медийното пространство напоследък много се говореше за модернизацията на армията. В този разговор ние, от ВМА, бяхме изпуснати. Но това не значи, че сме изпуснати от вниманието на правителството и на политическото ръководство. Закупуването на това съоръжение е израз на развитието на Военномедицинската служба като неделима част от Въоръжените сили. Изказваме своята благодарност за положените грижи на правителството и лично на премиера", допълни началникът на ВМА.

И подчерта: "С ясното съзнание сме, че здравното състояние на всеки български гражданин е част от неговата индивидуална сигурност. А тя е елемент на националната сигурност, за която и ние носим отговорност!".

"Академията е институция. С постоянното насищане с апаратура, която да подпомага качествената медицинска дейност, ще продължим да подкрепяме ръководството на ВМА", категоричен бе зам.-министър Величков.

"От Министерство на отбраната бяхме убедени, че визионерският, стратегически подход на ген. Мутафчийски и неговият екип е правилен. Затова и всички последващи стъпки бяха в посока да подкрепи ВМА, за да може не да се занимава с проблемите, съществували в миналото, а да се развива и надгражда", допълни още зам.-министърът на отбраната. И призна: "Към останалите структури в областта на здравеопазването, без да съм военен, бих казал: "Равнис по Военномедицинска академия!".

Бригаден генерал Мутафчийски съобщи, в следващите два месеца ще бъде открит и новият ангиографски апарат, който е най-добрият в България.

"За борбата с мозъчните инсулти сме предвидили да закупим и оборудване без аналог. Подобен апарат има само в Хамбург, Германия. Ние сме амбициозна болница, а тази техника ще се купи с наши средства", подчерта началникът на ВМА.