Само няколко часа след отваряне на магазините в големите столични молове се оформиха опашки от нетърпеливи клиенти. Причината е в традиционния Черен петък, който предлага намаления на цените, вариращи между 20 и 70%.

Данъчните изчислиха, че на този ден миналата година сме похарчили 307 млн. лв. Най-купуваните стоки са дрехи, обувки, електротехника, парфюмерия и битова техника.

И докато подстъпите към търговските центрове все още са проходими, очаванията са към края на работния ден до тях да стигнат само най-амбициозните купувачи. Съветът към тях е да бъдат бдителни за рисковете от злоупотреба и качеството на промоционалните стоки.

За към всички останали софиянци е наложително да подберат внимателно маршрута, по който ще се приберат след работа. Очаква се тази вечер обичайните задръстванията по централните градски артерии да се утежнят многократно заради струпванията около най-големите места за пазаруване - "Paradise Mall" в квартал "Хладилника", "Serdika Center" на бул. "Ситняково", "The Mall" на бул. "Цариградско шосе", "Sofia Ring Mall" на бул. "Околовръстен път", "Mall of Sofia" на бул. "Ал. Стамболийски", "Mega Mall" в кв. "Люлин", "Bulgaria Mall" на бул. "България", "Sky City Mall" в кв. Гео Милев.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Черен петък в чужбина

Нетърпеливи купувачи нахлуват в магазините по света, за да се възползват от намаленията в Черния петък - деня на големите отстъпки, с който започва сезонът на пазаруването за празниците, пише в."Дейли мейл".

Масовият "лов" на изгодни оферти, който води началото си от САЩ, където се отбелязва в деня след американския Ден на благодарността, започна в Европа. Клиентите тази сутрин трескаво ровят из рафтовете на магазините във Великобритания, Франция и Германия.

Някои хора започнаха преследването на изгодни предложения рано, включително в Бразилия, където купувачи са видени да тичат, за да могат да си купят телевизорите с изключително висока разделителна способност на Самсунг (Samsung).

В Южна Африка е имало сцени на хаос, когато клиенти, наблъскани в магазин, се сбили с охраната, опитваща се да удържи напиращата все по-голяма тълпа, отбелязва в."Мирър". В Уганда жена е изнесена на носителка.

Черен петък във Франция

Черният петък поставя началото на ключовия за търговците период на коледно пазаруване, когато те могат да реализират или не годишните си печалби, се казва в публикация на в. "Фигаро". Мнозина обаче се се опасяват да не станат жертва на стачките през декември.

Следващите три седмици и четири уикенда ще бъдат период на изпитания за френските търговци. Миналата година по това време те пострадаха от протестното движение на "жълтите жилетки" и затова се надяват да наваксат с тазгодишните коледни продажби.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

През този период търговците осъществяват 10 процента от годишния си оборот, по данни на статистическия институт Инсее (Insee), като при някои сезонни сектори - като играчките например - цифрата надхвърля 20 на сто.

За да привлекат клиентела, търговците обявиха още в понеделник големи отстъпки от цените за определени стоки.

Голямото пазаруване в началото се свързваше главно с онлайн търговията. Периодът е особено важен за Амазон (Amazon), който планира 2,4 милиона поръчки за 24 часа, започвайки още от четвъртък вечерта. Това е с 10 процента повече от миналата година.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Според прогноза на агенция РитейлМиНот (RetailMeNot) потребителите ще похарчат през днешния Черен петък 6 милиарда евро, от които 5 милиарда в истински магазини. Това е с 4,1 на сто повече спрямо миналата година. Институтът Кофидис (Cofidis) обаче очаква бюджетът на французите за коледното пазаруване леко да се понижи до 549 евро спрямо 571 евро миналата година.

Наблюдават се две тенденции у потребителите, които не са изгодни за търговците, отбелязва "Фигаро". От една страна все по-голям брой купувачи искат потреблението им да е по-разумно, като купуват по-малко нови стоки. От друга страна те са много доволни, че могат да се възползват от по-ниските цени.

Търговците освен това се опасяват, че след силните продажби на Черния петък ще последва нов мрачен период, подобно на миналата година с протестите на "жълтите жилетки". Сега още на 5 декември се очаква мащабна стачна мобилизация, а щетите могат да се окажат много по-големи ако стачното движение се проточи, посочва "Фигаро".