Изборният ден в страната вече започна, като първите желаещи да упражнят правото си на глас вече го направиха. Още в първите минути след отварянето на секциите в 119-о училище в София се извиха опашки от желаещи да гласуват. Проблеми и забавяния няма, а гласуването преминава бързо.

В много други секции в София има опашки още от сутринта.

Вижте снимки >>

Ударно започна вота в секциите в столичното 127 Средно училище "Иван Денкоглу". Гласоподаватели, подредени през метър и половина разстояние, търпеливо чакаха да започне изборният ден в 7.00 часа, за да упражнят правото си на глас.

От изборната администрация са осигурини маски и дезинфектанти, а органите на реда стриктно следят за спазването на противоепидемичните мерки.

За да бъде идентифициран, избирателят трябва да свали маската си за кратко, но при разстояние поне метър и половина от членовете на комисията, пред които са поставени плексигласови прегради.

Гражданите имат право да избират дали да упражнят правото си на глас с традиционната хартиена бюлетина или да гласуват машинно.

Снимка: БТА

Тази година тъмните стаи нямат перде, което всеки да докосва, а входът им трябва да гледа към стената. Химикалите за гласуване, както и машините се дезинфекцират след всеки гласоподавател.

Снимка: БТА

Хората казват, че гласуват за промяна и не се притесняват да направят това в условия на пандемия. Много от избирателите предпочитат да гласуват машинно.

Снимка: БТА

От трите районни избирателни комисии съобщиха, че изборният ден в столицата е започнал нормално.

В 23 Избирателен район, който включва административните райони Витоша, Изгрев, Красно село, Лозенец, Младост, Панчарево, Студентски и Триадица, някои секции са отворили със забавяне, но изборният ден е започнал нормално. Общо 414 468 са избирателите, които ще гласуват в 621 стационарни изборни секции. Общият брой на подвижните избирателни секции за гласуване с подвижна избирателна кутия в 23 изборен район е 26.

В 24 ИР, в който влизат административните райони Възраждане, Искър, Кремиковци, Оборище, Подуяне, Сердика, Слатина и Средец, 482 са стационарните секции. Отворени са пет служебни секции в лечебни заведения и една в Централния софийски затвор. Има и пет подвижни секции за хора със затруднено придвижване. Изборният ден е започнал нормално, не са регистрирани нарушения. В 24 ИР има и 11 подвижни секции за гласуване с подвижна избирателна кутия за хора под карантина или задължителна изолация съгласно Закона за здравето.

Общо 493 са изборните секции в 25 избирателен район в столицата, който обхваща административните райони Банкя, Връбница, Илинден, Красна поляна, Люлин, Надежда, Нови Искър и Овча Купел. Изборният ден също е започнал без нарушения, всички секции са отворени за гласуване. Избирателите са 357 239 души. Подвижните избирателни секции за карантинирани са общо 14, съобщиха за БТА от избирателната комисия.

След приключване на гласуването в София избирателните списъци, протоколите, бюлетините и другите книжа и материали ще се предават в зала "Арена Армеец", където ще бъдат разположени 23-та и 25-та районни избирателни комисии.

В зала "Асикс Арена", бившата "Фестивална", ще бъдат предавани книжата в 24-та районна избирателна комисия. В Интер Експо център ще се приемат протоколите от София - област. Заради отчитането на машинното гласуване е възможно да има забавяне, прогнозира Полина Витанова - секретар на 23-та районна избирателна комисия.

"Ще има затруднения при попълването на протокола, както и след това - при приемането му - по отношение на преглеждане на данните, сравняване и евентуално отстраняване на грешки. Тъй като сега за първи път във всички секции ще има машини - на територията на нашия МИР, има само три секции, в които няма да се осъществи машинно гласуване, протоколът изглежда по коренно различен начин. Това допълнително се забави и попълването, и преглеждането му, и приемането, както и при евентуални отстранявания на технически грешки", коментира Полина Витанова.