Изпращам препоръка към "Топлофикация" да оптимизира информацията във фактурите така, че хората да са наясно какво плащат. Това каза пред bTV омбудсманът Диана Ковачева.


"Абсолютно объркващо е с разлики между окончателните съобщения към фактури и изравнителните сметки, които хората получават. Те не могат да разберат какво пише във фактурите. Абсолютно се нарушава Директивата за енергийна ефективност, в която се казва, че трябва да бъде ясно", допълни тя.

Ковачева посочи, че в институцията на омбудсмана жалби за сметките си от "Топлофикация" са подали десетки граждани.

"Те изобщо нe могат да разберат какво трябва да платят. "Топлофикация" не издава фактури на гражданите и това е един въпрос, който аз поставям към тях, защо те не предоставят фактури? "Топлофикация-Пловдив", в Плевен и във Велико Търново дават фактури. Във фактурата има крайна сума - тотал. Ясно е какво плащаш. Вчера с граждани, които искаха да си получат фактурите, се опитахме да поискаме от "Топлофикация" издадени вече такива. Отказват да ги дадат с претекст, че не са юридически лица", обясни тя.

Ковачева показа и няколко сметки на граждани, които са подали оплаквания, като в началото се посочва някаква огромна сума от на 1300 лв. със срок за плащане 14 септември, а на втора страница има друга сума - 400 лв.

"Това е сумата, която трябва да се плати, но не е ясно защо на първа страница е голямата сума", казва тя.

"Хората обаче ги плащат сега, защото мислят, че трябва да ги платят на части тези суми", обясни Ковачева.

Тя ще присъства на изслушването на "Топлофикация - София" в Комисията по енергетика днес, за да зададе въпросите на гражданите, както и защо при драстичното намаление на природния газ за отоплителния сезон върнатите суми са символични.