Столичният общински съвет (СОС) прие новите правила за прием в детските градини и първи клас.

Това са поправки в Наредбата за прием на деца в общинските детски градини и в подготвителните групи в общинските училища на територията на Столичната община, които отразяват исканията на родители и неправителствени организации, обясни заместник-кмета по образование и култура доц. Тодор Чобанов.

Промените са в няколко насоки.

Увеличава се броят на точките за работещи родители и студенти от 1 на 2. От март месец тази година децата с постоянен адрес ще получават по 3 точки, а тези с настоящ - по 2. Ще се дават допълнително още 2 точки, ако адресът съвпада с административния район на детското заведение и така на практика по тези 2 критерия ще могат да се получат максимум 5 точки, уточни зам.-кметът.

Догодина ще се въведе и т.нар. уседналост, като максималният брой точки ще се дава, ако детето е живяло на адреса повече от 2 години.

Другата група промени е свързана с въпроса къде да бъдат братята и сестрите - дали в социалния или общия списък. След дълги дискусии и консултации накрая се взе решение тази точка да отиде в основния списък. Промени се разпределението в тези две опашки на 70/30 - 70% в общия списък и 30% по социални критерии. Братята и сестрите отиват в основния списък с 1 т. като тя се използва само веднъж т.е., ако има близнаци, те използват само 1 точка, каза Чобанов, цитиран от БГНЕС.

По думите му с тези промени вторите деца почти сигурно ще успеят да влязат при своя брат или сестра.

Приемът става само през електронната система. Затяга се и контролът по прием на децата с хронични заболявания, като те вече ще се приемат само с ТЕЛК-ово решение, а не с протокол от личния лекар, както беше досега.

Според Чобанов с приетите промени се повишава чувствително нивото на контрол.

"Направили сме промяна в броя на децата със специални образователни потребности и хронично болните. Променя се броят на децата с хронични заболявания в група от 5 на 3, а децата със СОП - от 3 на 2", уточни Чобанов и добави, че само изграждането на нови градини увеличава броя на местата, както и ако образователното министерство промени броя на децата в група.

Приетите промени за прием в градините и първи клас влизат в сила от 18 март.