Към този момент не смятам, че е необходимо да се предприемат допълнителни мерки като затваряне на детски градини. Това отбеляза кметът на София Йорданка Фандъкова в отгоровор на репортерски въпрос за ситуацията с коронавируса по време на проверка за готовността на столицата за зимата.

Според нея е важно да се осъществява много строг контрол за спазването на мерките навсякъде. Тя напомни, че от 1 ноември действа краен час на работното време на заведенията.

През почивните дни в столицата са били извършени засилени проверки не само за заведенията, но и за спазването на всички останали въведени ограничения. Около 800 са проверките, които са направени от полиция, Столичен инспекторат, ЦГМ, СРЗИ. Над 40 проверки са направени от екипите на РЗИ и полицията по нощните заведения в нощта на 1 срещу 2 ноември, като са издадени само два акта, което означава, че като цяло мерките започват да се спазват, констатира Фандъкова. Тя посочи, че е важен и контролът през деня в търговските обекти, в градския транспорт.

Кметът апелира да се носят маски, да се спазват правилата и при възможност да се спазва дистанция, защото това помага на лекарите да ни помагат на нас.

Утре ще е готов докладът от вътрешната проверка в Четвърта градска болница, в който по минути ще бъде описан случаят с пациент с Covid-19, чийто прием е забавен с два часа,  обяви още Фандъкова.

По думите ѝ до края на седмицата директорите на общинските болници в София трябва да представят алгоритмите за прием на пациенти с коронавирус:

"В тази ситуация всеки лекар, всяка медицинска сестра, всеки санитар са изключително важни за системата. Нуждаем се от всеки един от тях, а те се нуждаят от много ясни правила, от много ясни протоколи, за да може да бъдат полезни и да не се допуска подобно нещо - да не се допуска да чака пациент, който е решено да бъде приет в болниците".

Всички общински болници в София имат осигурени легла за лечение на пациенти с Covid-19 , посочи още кметът Фандъкова.

Оставката на директора на Столичната Четвърта градска болница доц. Аркади Иванов беше поискана от здравния министър проф. Костадин Ангелов заради забавен прием на пациент с Covid-19 - случай, за който беше излъчен репортаж по БНТ. Същевременно доц. Иванов се извини за случая, а стотици граждани заявиха в петиция подкрепа за него. Те смятат, че репортажът е манипулативен с цел провокацията към д-р Иванов и го определят като "абсолютна лъжа".

Във Фейсбук е създадена група в подкрепа на доц. Иванов и на екипа на Четвърта градска болница.