Преименуват площада пред Военната академия на Вацлав Хавел. Името на спирката "Военна академия" обаче няма да бъде подменено. Към момента няма и такова предложение, заяви в "Денят започва" кметът на район "Средец" Трайчо Трайков.

Решението за именуването на площада, който в момента няма име, е било взето единодушно от Столичен общински съвет, коментира още Трайков.

Той беше категоричен, че предложение за смяна на името на спирката не е правено от него и няма да прави такова въобще.

"Откакто обявихме идеята за наименуването на това пространство Вацлав Хавел, различни граждани и организации имат предложения за помощ, за спонсорство, за доброволен труд за благоустройството. Това е въпрос, който тепърва ще обсъждаме следващите дни", разкри районният кмет Трайчо Трайков.

Трайков бе вносител на предложението за преименуването на площада на Вацлав Хавел с аргумента, че неговата личност е неотлъчно свързана с понятията свобода и демокрация и той е едно от лицата от Източния блок, допринесли най-много за падането на режима във всички тоталитарни страни.

Освен това на площада пред Военната академия няма да има нужда от смяна на адресните регистрации на живущите, защото в карето няма адреси.

Според Трайков е време София да има места с имена, които символизират цивилизационния избор на България след края на тоталитарната ера.