Некачествените участъци по столичната улица "Граф Игнатиев" няма да бъдат ремонтирани, а на изпълнителя ще бъде наложена глоба. Това стана ясно, след като кметът на София Йорданка Фандъкова инспектира ремонта на улицата около пл. "Славейков". На мястото отново бе поставена емблематичната пейка на баща и син Славейкови.

"След реставрацията, която беше направена на пейката на баща и син Славейкови, тя вече е на площада. Радвам се, че успяхме да върнем тези знаци на центъра на София, които са чакани, любими и необходими за облика на центъра на нашия град", каза кметът.

Обектът е инспектиран и предаден на Столична община вчера. Според Фандъкова нередности са констатирани на територията на 15 декара от общо 40 дка ремонтирана площ, които остават така, тъй като не пречели на цялостното движение по улицата. По думите й улицата няма да се разкопава отново заради "няколко накриво наредени плочки".

Ако има нови дефекти, те ще бъдат отстраняват за сметка на изпълнителя в период до 8 години, както е по проект.

Фандъкова уточни, че вчера при проверката на ремонта на Зона 2 в централната градска част е била наложена максимална глоба за недобро почистване на обекта при предаването му от 3000 лв.

"По отношение на проектанта налагаме и максималната неустойка от 10% от стойността на договора за проектиране на Зона 2, която е в размер на 35 хил. лв. Това е основно заради факта, че при реализиране на проекта измерванията показаха, че надлъжния наклон на участъка между ул. "Раковски" до ул. "6-и септември" е нулев, което налага допълнителни дейности по отношение на отводняването на тези участъци, които не бяха заложени в проекта", заяви тя.

Кметът на София припомни, че още миналата година е наложила максимална санкция на надзора в размер на 86 200 лв.

"Така че общият размер на санкции за всички участници в проекта до този момент е 290 хил. лв. Всеки от участниците има своята отговорност, така че трябва да я понесе", коментира Фандъкова. Тя обясни, че етап 2 от проекта на Зона 2 е на стойност около 9 млн. лв.

"Срокът на гаранция е 8 години. И за времето на този срок изпълнителят е длъжен да отстрани всички бележки за своя сметка. Като за целта половината от гаранцията, която е представена от изпълнителя в началото на договора и която е в размер на 603 хил. лв., се задържат за срока на гаранция, за да гарантират, че ако той не си изпълни ангажиментите, те ще бъдат изпълнени за негова сметка", обясни тя.

Фандъкова посочи, че проблемът на строителните компании са работниците.

 "Дали заради размера на заплащането, дали заради уменията - не мога да кажа, но факт е, че винаги при изпълнението на каквито и да е проекти, винаги се получават проблеми. Така че за мен гаранцията е наистина в санкциите, за да може фирмите да си правят сметка, да се подготвят добре и да изпълняват това, което са поели катоангажимент", каза още тя.

Фандъкова заяви, че в момента фирма изработва новите ограничители, които ще бъдат поставени успоредно по дължината на трамвайната линия. Освен това ще се върнат и част от търговските площи за книги, но с нов естетически вид, където "няма да стърчат и да се поставят кашони от банани".