Нова наредба за градската среда трябва да "подреди" София, каза главният архитект на общината Здравко Здравков. Той даде отчет за свършеното през 2018 г. Според едно от предложенията, вписани в документа, столичани ще трябва да подредят външните тела на климатиците си в определена линия по фасадите на сградите. Техните собственици ще имат срок от три години, за да ги приведат в приличен вид, предаде NOVA.

Също така те ще имат възможност да кандидатстват в общината за изготвяне на проекти за реставрация на ценни сгради и за своя сметка да извършват ремонтите. Вече са избрани 6 цветови палитри, които да унифицират външния вид на сградите.

Централни улици в града пък трябва да придобият унифициран вид. Готови са проектите за "Граф Игнатиев", "6 септември" и "Цар Шишман".

Тази наредба има претенцията да подреди нещата в града и затова при създаването й търсихме примери по цял свят как се правят нещата. Крайната цел е подреждането на града с даване на ясни цветови решения - оформянето на партерите, оформянето на фасадното осветление. Всяка една от тези сгради ще получи своето досие", обясни архитект Здравков.

Той бе категоричен, че "подреждането на къщичката" ще продължи и в крайните квартали. За там вече има решения как трябва да изглеждат настилките на улиците и тротоарите, както и за градското обзавеждане.

При най-добро стечение на обстоятелствата наредбата трябва да влезе в сила от 2020 г.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photo